Companii

Deloitte: Sectorul imobiliar a dominat piaţa locală de fuziuni şi achiziţii în 2022, iar investitorii locali au fost implicaţi în aproape o treime din tranzacţii. ”Ne aşteptăm ca şi în 2023 să avem tranzacţii de valori semnificative, în special în zona de energie, poate chiar o creştere în zona investiţiilor realizate de către investitori locali”

Deloitte: Sectorul imobiliar a dominat piaţa locală de...

Autor: Roxana Rosu

26.01.2023, 10:36 106

Cele mai multe fuziuni şi achiziţii din 2022 au avut loc în sectorul imobiliar, aproape 60 din cele 157 de tranzacţii de peste 5 milioane de euro raportate venind din această zonă, şi cu o valoare de peste 1,7 miliarde de euro din totalul estimat al pieţei de 6,5-7,5 miliarde (26%), arată o analiză Deloitte România.

Următoarele sectoare notabile din punctul de vedere al numărului de tranzacţii sunt energia (11%), produsele de consum, tehnologia şi sănătatea (câte 10%).

Din punctul de vedere al valorii, însă, topul sectoarelor este uşor diferit, pe locul al doilea situându-se tot energia (22%), urmată de industrie (12%), automobile şi comerţ cu amănuntul şi distribuţie (câte 7%).

„Anul 2022 a marcat creşterea valorii medii a tranzacţiilor la 34 de milioane de euro, după o scădere la 27 de milioane în 2021, ceea ce menţine România în categoria pieţelor de dimensiune medie. Ne bucură să vedem faptul că tot mai mulţi investitori locali au planuri de creştere prin achiziţii şi că unii investitori deja prezenţi în România îşi continuă planurile de dezvoltare prin achiziţii, aceştia fiind implicaţi în aproape o treime din tranzacţiile analizate. Ne aşteptăm ca şi în 2023 să avem tranzacţii de valori semnificative, în special în zona de energie, poate chiar o creştere în zona investiţiilor realizate de către investitori locali, atât strategici, cât şi instituţionali sau fonduri de investiţii locale care se formează în acest moment. Cred că există în continuare lichiditate în zona investitorilor financiari şi că acesta este un moment oportun pentru ca investitorii strategici să îşi consolideze prezenţa în România pentru creşteri sustenabile viitoare”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO