Companii

Depozitul de 400 mil. € pentru deşeurile de la Cernavodă, gata în 2020 deşi trebuia în 2014. Proiectul se va face cu siguranţă

Depozitul de 400 mil. € pentru deşeurile de la...

Autor: Roxana Petrescu

06.05.2014, 00:04 110

O primă etapă a depozitului pentru deşeuri slab şi mediu radioactive de la centrala nucleară de la Cernavodă ar trebui să fie finalizată în 2020, investiţia totală în proiectul de la Saligny fiind de peste 400 de milioane de euro.

Acesta este un nou termen pentru finalizarea parţială a construcţiei care se va întinde pe o suprafaţă de 40 de hectare, în contextul în care iniţial termenul înaintat a fost 2014.

Construcţia acestui depozit este obligatorie în contextul în care acum deşeurile radioactive sunt depozitate chiar pe amplasamentul centralei de la Cernavodă, obiectiv care asigură 20% din producţia de energie a României.

„Această întârziere este numai pe hârtie şi nu are nicio importanţă. Termenul pentru realizarea acestui depozit este strâns legat de termenul de extindere a perioadei de funcţionare de la Unitatea 1 de la Cernavodă. Avem discuţii cu Nuclear­electrica pentru a stabili acest termen, dar în principiu o primă etapă a depozitului ar trebui să fie gata în 2020. În acest moment nu sunt probleme legate de depozitare. Cu siguranţă acest depozit se va face“, a spus Florin Tătar, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive.

Deocamdată, cel mai bun amplasament rezultat în urma studiilor realizate este în apropierea localităţii Saligny de lângă centrala nucleară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO