Companii

Deşi exportăm pantofi din piele, ne încălţăm cu plastic şi pânză. Românii se încalţă cu produse ieftine, deşi pe piaţa locală se realizează unii dintre cei mai scumpi pantofi din lume

Autor: Cristina Roşca

18.07.2016, 19:24 2641

România a exportat anul trecut 57 de milioane de perechi de pantofi în valoare de 1,3 mld. dolari, iar circa 64% au fost încălţări din piele.

De altfel, România este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de încălţări din piele care ajung pe pieţele din Occident cu preţuri de zeci sau chiar sute de euro. La polul opus, România a importat anul trecut 61 de milioane de perechi de pantofi, din care doar 12% din piele, restul din cauciuc şi plastic (40%) sau din material textil (34%).

În consecinţă, preţul pantofilor importaţi este de doar 6,6 dolari perechea. Prin comparaţie, preţul de export este de circa patru ori mai mare, iar în final preţul de vânzare creşte exponenţial, arată datele companiei de cercetare de piaţă WorldFootwear.

Aceste informaţii relevă încă o dată faptul că românii se încalţă cu produse ieftine, deşi pe piaţa locală se realizează unii dintre cei mai scumpi pantofi din lume. După preţul de export al pantofilor produşi local, România se află pe locul cinci în lume, alături de nume mari precum Italia sau Portugalia. Diferenţa din consum este dată de puterea de cumpărare a clienţilor de pe fiecare piaţă, în contextul în care un român câştigă în medie 400 de euro lunar, de până la şapte ori mai puţin decât un neamţ sau un italian. Astfel, cu un salariu me­diu lunar, un român îşi poate cumpăra doar patru perechi de pantofi ai unor branduri premium, cu preţuri de peste 100 de euro.

Pe lângă producţia internă, pantofii purtaţi de români sunt realizaţi în alte state din UE şi în China, astfel că principalii cinci parteneri de import sunt responsabili pentru peste 60% din totalul importurilor în volum. China singură ţine „în spate“ 42% din importurile în volum, urmată de Slovacia (8%), Germania (5%), Italia şi Polonia (fiecare cu 4%). Din China, cel mai mare producător şi exportator mondial de pantofi în volum şi valoare, provin pantofi ieftini, din cauciuc şi material textil. Din ţările UE, mai ales din Italia şi Germania, provin pantofi de piele, la preţuri mari.

De altfel, uneori importurile se întâmplă să fie chiar produse „made in Romania“ exportate iniţial către compania-mamă şi aduse apoi în ţară de parteneri sau de divizia de retail şi distribuţie a aceleiaşi companii. Un exemplu în acest sens este producătorul german ara Shoes care deţine fabrică în România în judeţul Bihor. Pantofii realizaţi aici pleacă în totalitate la export, respectiv în depozitele companiei mamă, şi se întorc apoi prin retaileri şi parteneri locali.

Totuşi, puterea redusă de cumpărare face ca cei mai mulţi români să poarte încălţări ieftine, din cauciuc, plastic sau pânză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO