Companii

Deşi suntem în top 5 european, România a ajuns să importe miere ieftină din Polonia şi China. „Ce e bun pleacă la export. Mierea ieftină o mănâncă românul, iar pe cea scum­­pă o mănâncă neam­ţul.“

Deşi suntem în top 5 european, România a ajuns să...

Autor: Roana Rotaru

23.08.2018, 00:07 2455

România, unul dintre cei mai mari pro­ducători de miere din UE, şi-a vân­dut anul trecut 37% din producţia de mie­re la export, la un preţ me­diu de 3,7 euro (17 lei) pe kilo­gram, şi a im­por­­tat miere cu 45% mai ieftină din Mol­­dova, Polonia Ungaria sau China, la 2,6 euro (12 lei) pe kilo­gram, pen­tru con­­su­mul in­tern, po­trivit calculelor ZF ba­zate pe datele Eurostat.

În 2017, apicultorii români au pro­dus peste 30.000 de tone miere, din care au exportat 12.200 de tone, potri­vit sta­tis­ti­cilor oficiale. Valoarea ex­portu­ri­lor a fost de 45,8 mil. euro, iar prin­ci­pa­le­le des­­tinaţii au fost Germa­nia (14,4 mil. euro), Italia (7,9 mil. euro) şi Japonia (5,5 mil. euro), potrivit Eurostat.

„Ce e bun pleacă la export. Mierea ieftină o mănâncă românul, iar pe cea scum­­pă o mănâncă neam­ţul. Dacă gu­vernul ar face o lege să scrie pe eti­che­te ce pro­cent e miere românească şi cât e din afară, probabil că românii ar fi mai selectivi. Eu vând pre­pon­derent în Eu­ro­pa de Vest, în Ita­lia, Germania, Spa­­nia sau Fran­ţa“, a spus Dorin Do­gar, di­rec­­torul general al Apiprodex din Târgu-Mureş. Compania , cu afa­ceri de 3,2 mil. euro, vinde 90% din miere la export.

În 2017, România a importat peste 3.600 de tone de miere în valoare de pes­te 9,3 mil. euro.

După valoarea im­por­tu­ri­lor de miere din 2017, princi­pa­lele ţări din care România importă miere sunt Moldova (3,5 mil. euro), Po­lonia (1,4 mil. euro) şi Ungaria (1,2 mil. euro), potrivit Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO