♦ Acelaşi stat român, având acest istoric de investiţii deloc măgulitor, a decis în 2022 că până în 2032 va închide toate centralele pe cărbuni ♦ Dar la finalul săptămânii trecute, la CE Oltenia s-a terminat retehnologizarea unui grup de 330 MW pe cărbuni la centrala Rovinari, retehnologizare care a durat 10 ani de zile şi a costat 100 de milioane de euro ♦ Această punere în funcţiune este foarte importantă, mai ales în prag de iarnă, în contextul unui an secetos, şi dovedeşte importanţa pe care cărbunii încă o au pentru sistemul energetic local.
La finalul săptămânii trecute, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a anunţat că la aproape zece ani de când a intrat în proces de retehnologizare, grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcţiune şi conectat la Sistemul Energetic Naţional. Investiţia se ridică la 100 de milioane de euro, iar finalizarea ei a necesitat 10 ani de zile.
Practic, o centrală pe cărbuni devine cea mai mare realizare a statului român din ultimii zece ani în ceea ce priveşte punerile în funcţiune. Statisticile europene arată că în perioada 2011-2022 România a pierdut 15% din capacitatea de producţie a energiei. Ce s-a întâmplat concret? S-au închis multe dintre centralele pe cărbuni şi s-au montat circa 4.600 MW de centrale eoliene şi solare, dar oricum nu cât s-a scos din funcţiune. La polul opus, Grecia şi-a crescut cu 46% capacitatea de producţie, Germania cu 43%, Polonia cu 23%. Dar ce este şi mai interesant este că acest proiect a fost realizat din fondurile proprii ale CE Oltenia, producător de energie confruntat cu probleme financiare majore ani de zile. Acesta este şi unul dintre motivele care au dus la această durată mare a investiţiilor. Spre exemplu, ceilalţi mari producători ai statului, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, au bătut pasul pe loc în această perioadă.
„Acest proiect a costat peste 100 de milioane de euro şi a necesitat un efort uman greu de cuantificat. Vorbim, probabil, despre una dintre cele mai complexe lucrări efectuate în infrastructura sistemului energetic din România. S-au efectuat toate lucrările necesare pentru conformare la cerinţele de mediu (conform celor mai stricte standarde la nivel european): instalaţie de desprăfuire electrostatică, instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere, instalaţii de evacuare în sistem slam dens, instalaţie de denoxare a gazelor de ardere. Lucrările de reabilitare şi modernizare au fost realizate de către firme terţe şi personal propriu, sub coordonarea specialistilor din cadrul S.E. Rovinari. Prin lucrările realizate, la acest grup se preconizează costuri de funcţionare comparabile cu cele ale grupurilor pe gaze“, a anunţat Sebastian Burduja pe o platformă de socializare.