Companii

Dezastrul din zona rurală. Cererile de înfiinţare de farmacii la sat au scăzut cu 40% în ultimul an

Dezastrul din zona rurală. Cererile de înfiinţare de...

Autor: Georgiana Mihalache

03.08.2017, 00:07 747

Cererile de înfiinţare de farmacii noi în zona rurală au scăzut dramatic în ultimii patru ani, de la 482 de cereri înregistrate în 2013 la 173 de cereri în 2016, iar în primul semestru din acest an la Ministerul Sănătăţii au ajuns doar 80 de cereri pentru a deschide o farmacie în zona rurală.

„A scăzut şi natalitatea, satele se depopulează, s-au desfiinţat şcolile, farmaciile sunt în acelaşi trend al slăbirii satului românesc“, spune Paul Negoiţă, farmacist şi şeful Iris Pharm, un lanţ de 50 de farmacii din judeţul Buzău.

Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât zona rurală deţine doar 31% din cele peste 7.800 de farmacii existente în România, iar deschiderile se duc în mare parte către oraşe, în zonele cu vad comercial.

„Nu există farmacie, a fost ceva, dar nu avea contract cu Casa de Sănătate. Pacienţii mergeau la Negreşti, la vreo zece kilometri de localitate. Ei se descurcă de atâţia ani, s-au obişnuit, merg cu microbuzul. Sunt foarte mulţi oameni în vârstă cărora le-ar prinde bine să iasă din cabinet şi să-şi ia reţeta, mai ales iarna“, spune Nela Sălăgeanu, medic de familie din comuna Vultureşti, judeţul Vaslui.

Localitatea cu 2.200 de locuitori se află la circa 27 km de oraşul Vaslui, iar la nivel de judeţ, datele de la statistică arată că anul trecut au fost 101 farmacii în total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO