Companii

Dezvoltatorii imobiliari sunt ajutati prin ricoseu daca preturile la apartamente isi vor stopa scaderea

Dezvoltatorii imobiliari sunt ajutati prin ricoseu daca preturile la apartamente isi vor stopa scaderea

David Flusberg, CEO si actionar al Adama: Programul ar putea sa creasca preturile pentru apartamentele vechi si ar avea astfel o influenta pozitiva, in conditiile in care valorile au scazut dramatic in ultima perioada.

15.06.2009, 18:42 35

"Programul ar putea sa creasca preturile pentru apartamentele vechi si ar avea astfel o influenta pozitiva, in conditiile in care valorile au scazut dramatic in ultima perioada. Bancile care aveau expunere ridicata pe real estate vor fi ajutate, in conditiile in care au acordat numeroase credite ipotecare pentru achizitia unor proprietati a caror valoare scazuse accentuat", a declarat David Flusberg, CEO si actionar al companiei de dezvoltare imobiliara Adama, care a finalizat pana in prezent circa 400 de apartamente in cartierul Titan din Bucuresti.

El apreciaza ca programul este bun atata timp cat va convinge bancile sa reia creditarea, in conditiile in care, spune el, "nici cu avans de 30% bancile nu acordau credite in ultima perioada".
Programul guvernamental se adreseaza, potrivit informatiilor existente, apartamentelor finalizate, indiferent de anul constructiei. Adama are in prezent realizate locuinte in Bucuresti care se incadreaza in plafonulIonut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank: Poate va mai atenua din scaderea preturilor (programul Prima Casa - n.r.), dar nu stiu daca va conduce chiar la o stabilizare a pietei. Va fi un efect pozitiv, in orice caz. de creditare de 60.000 de euro, dar si locuinte in constructie la Ploiesti sau Bacau, cu preturi apropiate.
"La fel ca si TVA-ul de 5% (pentru locuintele cu un pret maxim de 380.000 de lei, cumparate de la persoane juridice - n.r.), aceste garantii care feresc bancile de intrarea clientilor in default, reprezinta un lucru pozitiv, chiar daca nu este adresat direct spre apartamentele noi", mai spune reprezentantul Adama.
Clientii care vor beneficia de credite ipotecare prin programul guvernamental "Prima casa" vor avea intr-adevar costuri mai reduse cu peste 100 de euro sau chiar 200 de euro pe luna.
Pentru un credit de 57.000 de euro luat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este de 305 euro prin programul guvernamental, in timp ce la ofertele actuale din piata, ratele lunare urca pana la peste 400 sau chiar 500 de euro. Totusi, pe piata pot fi gasite si credite mai ieftine, cum este cazul bancii Italo-Romena, unde rata pentru aceeasi suma s-ar ridica la 333 de euro lunar, insa italienii nu au o retea puternica de sucursale in Romania.
Prin programul guvernamental, bancile vor putea practica o dobanda anuala efectiva (DAE) de maximum 5,28%, care include valoarea indicatorului EURIBOR la trei luni, care in prezent se situeaza la 1,28%, si o marja de 4% cat reprezinta maximul acceptat de Guvern.
Aceasta marja de 4% include toate comisioanele, a precizat duminica in sedinta de guvern ministrul finantelor Gheorghe Pogea. Pe langa dobanda platita bancilor, clientii va trebui sa plateasca un comision anual de 0,37% catre Fondul National de Garantare. La o suma de 57.000 de euro, comisionul anual catre Fondul de Garantare inseamna 210 euro.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ca media de reducere a costurilor in cadrul programului "Prima casa" pentru o persoana care participa la acest program si este eligibila se reduce cu valori cuprinse intre 42% si 49% la creditele in euro.
Intr-adevar, DAE pentru un credit ipotecar este de peste 10% la majoritatea ofertelor de pe piata, fata de un maxim de 5,28% impus de programul guvernamental.
Dintre bancile mari, cu cele mai extinse retele teritoriale, BCR are cel mai ieftin credit ipotecar, cu o dobanda anuala efectiva de 8,92% pentru un credit de 57.000 de euro pe o durata de 30 de ani.
Astfel, rata lunara la BCR este de 417 euro pe luna, fata de 305 euro pe luna rata prin programul "Prima casa".
Bancile de talie mica au oferte chiar mai avantajoase, incercand sa atraga clienti prin dobanzi mai scazute. Ele se apropie mai mult de conditiile din programul guvernamental, dar raman in orice caz mai scumpe. Spre exemplu, banca Italo-Romena si Marfin Bank au in prezent cele mai avantajoase oferte. Ramane de vazut insa daca acestea vor putea tine pasul cu noi conditii impuse de "creditul-promotie" lansat de Guvern.
 
Ce spun bancile?
"N-am hotarat inca daca vom implementa acest program, astepam raspunsul din Italia", spune Gheorghe Muntean, director in cadrul bancii Italo-Romena, care in prezent are cel mai ieftin credit ipotecar in euro. Reprezentantii bancii spun ca, fiindca functioneaza in regim de sucursala, orice decizie care se ia trebuie aprobata de italieni.
"Programul 'Prima casa' poate constitui un inceput in revitalizarea pietei imobiliare din Romania in conditiile in care deblocarea acestui segment ar insemna si inceperea segmentelor adiacente acestei piete", spun reprezentantii bancii Italo-Romena.
Guvernul a aprobat normele metodologice si la 7 zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial bancile trebuie sa vina cu o oferta completa.
Atat Raiffeisen Bank, cat si BCR sunt doar doua dintre bancile care au confirmat ca vor participa la acest program guvernamental.
Competitia dintre banci ar putea cobori sub nivelul unei dobanzi de 5,28%, considera Pogea.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, apreciaza ca acest program va avea efecte pozitive, dar acestea probabil ca vor fi limitate.
"In primul rand, conditiile acestui program sunt foarte atractive pentru debitori, dobanzile sunt foarte mici, avansul este de asemenea foarte mic, cred ca va fi mult interes din partea clientilor. Ramane de vazut care va fi impactul asupra economiei. Va fi un efect real, pozitiv, dar ma indoiesc ca va fi unul foarte puternic. Pe piata imobiliara, probabil ca efectul va fi unul marginal", comenteaza Dumitru.
In sectorul imobiliar impactul nu va fi unul semnificativ, in conditiile in care corectia de preturi care s-a inregistrat pana in prezent a fost una catre valori normale ale preturilor, explica analistul Raiffeisen.
"Poate va mai atenua din scaderea preturilor (programul Prima Casa - n.r.), dar nu stiu daca va conduce chiar la o stabilizare a pietei. Va fi un efect pozitiv, in orice caz. Nu stim cat de mare va fi, probabil ca va fi limitat, dar acest program guvernamental nu are cum sa faca rau. Dar nici foarte mult bine", mai spune Dumitru.
Consultantii imobiliari se asteptau in urma cu cateva luni ca in vara sa fie atins punctul cel mai de jos al scaderii preturilor.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO