Companii

Dezvoltatorul mall-urilor Atrium Centers: Bancile vor finanta doar mall-uri inchiriate minimum 40%

Dezvoltatorul mall-urilor Atrium Centers: Bancile vor finanta doar mall-uri inchiriate minimum 40%

Michael Israeli, managing director si actionar al firmei Atrium Centers: Am consemnat un interes puternic din partea altor jucatori seriosi de pe piata cu privire la parteneriate strategice, care vor fi luate in considerare.

21.11.2007, 14:41 136

Bancile au devenit mai reticente in acordarea de finantari pentru proiectele de centre comerciale, in contextul crizei subprime din Statele Unite, care ii afecteaza indirect si pe dezvoltatorii de pe piata locala.
"Companiile care nu au preinchiriate cel putin 40% din spatiile mall-ului aflat in dezvoltare vor avea dificultati in gasirea unor finantari din partea bancilor", apreciaza Michael Israeli, managing director si actionar al firmei Atrium Centers, care construieste patru centre comerciale pe piata locala, in asociere cu fondul britanic Dawnay Day.
Cele mai avansate proiecte ale companiei, aflate in Arad si Cluj-Napoca, sunt inchiriate in proportie de circa 30%, in timp ce pentru proiectele de la Baia Mare si Satu Mare contractarile au inceput din luna octombrie.
Proiectele din Arad si Satu Mare sunt inchiriate de catre firma de consultanta imobiliara DTZ Echinox, in timp ce Cushman & Wakefield are in portofoliu centrele comerciale de la Cluj si Baia Mare.
Competitia este acerba in orasele in care Atrium este activa, in fiecare localitate fiind anuntate cel putin trei proiecte de mall-uri, exceptie facand Satu Mare.
"La Cluj-Napoca competitia este actuala, iar principalul concurent este Iulius Mall, care are proiectul in interiorul orasului. La Arad, competitia este potentiala, deoarece nu sunt proiecte finalizate. Cu toate acestea, cel mai puternic concurent se anunta a fi mall-ul celor de la Africa Israel", spune managerul Atrium, care considera ca la Baia Mare principalul oponent va fi proiectul celor de la RED, datorita faptului ca ambele centre comerciale vor fi ancorate de cate un hipermarket. "La Satu Mare, din cate stiu, nu a fost anuntat inca niciun alt proiect", spune Israeli.
Reprezentantii Atrium Centers spun ca cele patru mall-uri nu vor ramane singurele in portofoliul companiei, care are in vedere extinderea activitatilor in zona centrala si de nord-est a tarii.
"Suntem foarte selectivi in ceea ce priveste orasele pentru extindere. Nu vom cumpara orice teren doar pentru a fi prezenti in acel oras", spune managerul.
Atrium Centers, alaturi de Dawnay Day, ocupa o pozitie importanta pe piata locala de retail, numarandu-se printre dezvoltatorii care au in portofoliu cel putin trei proiecte de mall-uri, alaturi de companii precum Iulius Group, TriGranit sau RED Management Capital.
"Am consemnat un interes puternic din partea altor jucatori seriosi de pe piata, cu privire la parteneriate strategice, care vor fi luate in considerare", afirma Israeli, care spune ca principalul motiv care a starnit interesul altor investitori este "platforma buna" pe care Atrium Centers o detine pe piata locala.
Compania se afla totodata in discutii cu patru operatori hotelieri pentru semnarea contractului de administrare a hotelului din proiectul de la Cluj-Napoca.
"Trei din cei patru operatori cu care discutam sunt deja prezenti pe piata locala. Analizam care este varianta optima de contract si in urmatoarea perioada semnarea acestuia va fi o prioritate", spune managerul Atrium.
Atrium Centers Cluj va cuprinde un mall cu o suprafata inchiriabila de 31.500 de metri patrati, birouri cu o suprafata inchiriabila de 11.000 mp, precum si un hotel de patru stele cu circa 180 de camere, finalizarea proiectului fiind programata pentru primul trimestru al anului 2009. Valoarea investitiei este estimata la 60 mil. euro. Piata centrelor comerciale din Romania cunoaste o dezvoltare puternica, in contextul in care dezvoltatorii au anuntat proiecte pentru circa 100 de mall-uri in urmatorii ani, care vor multiplica stocul actual de spatii comerciale de circa patru ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO