Companii

Din România dispar fabricile de dulciuri: oaspeţii de la Comisia Europeană au găsit în camere bomboane Poiana Chokotoff, de la Mondelez

Din România dispar fabricile de dulciuri: oaspeţii de...

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.01.2019, 00:07 2980

Oficialii care au participat la evenimentul de joi seară de la Ateneul Român, care a marcat preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au găsit în camerele de hotel în care au fost cazaţi vinul „Celebrăm Unirea“ de la Domeniile Avereşti din judeţul Vaslui, şi bomboane Chokotoff, produse la Braşov de către Rap Confectionery, partener de producţie pentru brandul Mondelez (compania Rap Confectionery a preluat, în 2009, liniile de producţie ale fabricii de ciocolată Poiana deţinute de Kraft Foods, redenumită Mondelez International).

Mai mult, la o zi după preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, o altă multinaţională de dulciuri şi ciocolată, Nestle, a anunţat că închide fabrica de la Timişoara.  

Producţia de napolitane Joe şi de cafea 3 în 1 Nescafe va fi relocată peste hotare. Brandul Joe, o marcă românească preluată de gigantul elveţian acum circa 20 de ani, va rămâne pe rafturile magazinelor, dar importat. Închiderea fabricii va afecta 388 de salariaţi din România ai companiei. 

Din ultimele date ale ZF, brandul de ciocolată Poiana al Mondelez era produs în afara graniţelor, în Bulgaria, dar o parte dintre bomboanele din portofoliul companiei americane erau fabricate în România, printr-un acord cu producătorul braşovean Rap Confectionery.

De altfel, în top 10 cele mai mari companii din industria alimentară şi de băuturi din România nu există nicio fabrică de lapte, de ciocolată, de mezeluri sau de pâine, iar primele zece companii au capital integral străin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO