Companii

PwC România: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România va rămâne activă în 2021, dar evaluarea activelor rămân una dintre cele mai mari provocări pentru succesul unei tranzacţii

Dinu Bumbăcea, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă al PwC România: În urma schim­bărilor aduse în economie de pandemia COVID-19, multe companii au realizat că le sunt necesare resurse, tehnologii noi şi forţă de muncă specializată

Dinu Bumbăcea, Partener şi Lider al Departamentului de Consultanţă al PwC România

Autor: Cristina Bellu

22.01.2021, 11:19 203

Activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) va accelera la nivel global, în următoarele şase până la 12 luni, pe fondul dobânzilor scăzute, a dorinţei de a cumpăra companii inovatoare, digitale sau de tehnologie, dar mai ales datorită unor sume foarte mari de bani disponibile în piaţă, respectiv peste 7,6 trilioane dolari, în numerar şi titluri de valoare tranzacţionabile în cazul companiilor şi 1,7 trilioane dolari în cazul fondurilor de investiţii, sunt concluziile raportului PwC Global M&A Industry Trends.

Şi la nivelul României piaţa va rămâne activă, existând numeroase tranzacţii în curs de finalizare sau în discuţii, potrivit lui Dinu Bumbăcea, Partener şi Lider al Departamentului de Consultanţă al PwC România.

”Totuşi, 2021 a început sub semnul prudenţei chiar dacă numărul de tranzacţii încheiate în a doua jumătate a anului trecut a accelerat. Evoluţia campaniei de vaccinare, a noilor tratamente împotriva COVID-19 vor influenţa în acest an percepţia investitorilor şi, implicit, luarea deciziilor de achiziţie”, spune Dinu Bumbăcea.

El apreciază că în urma schimbărilor aduse în economie de pandemia COVID-19, multe companii au realizat că le sunt necesare resurse, tehnologii noi şi forţă de muncă specializată pentru a crea valoare pe termen lung, iar achiziţiile reprezintă cel mai rapid şi eficient mod de a le obţine. Astfel concurenţa va deveni puternică pentru companiile care pot aduce sau completa aceste nevoi. Pe de altă parte, consolidarea va fi inevitabilă pentru companiile care se confruntă cu probleme.

În a doua jumătate a anului 2020, în pofida impactului pandemiei COVID-19 asupra economiei, valorile tranzacţiilor au urcat puternic, cu 94%, comparativ cu primul semestru al anului trecut, iar volumele au crescut cu 18%, la nivel global. În plus, atât volumul tranzacţiilor, cât şi valoarea au fost mai mari decât în ultimele şase luni din 2019. În acelaşi timp, numărul ”mega” tranzacţiilor s-a dublat, iar tehnologia şi telecomunicaţiile au fost sectoarele care au înregistrat cea mai mare creştere pe măsură ce cererea pentru active digitale a accelerat, arată datele PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO