Companii

Discutiile despre sosele nu aduc bani: Producatorii de bitum au vandut cu 30-40% mai putin in primul semestru

Discutiile despre sosele nu aduc bani: Producatorii de bitum au vandut cu 30-40% mai putin in primul semestru
07.09.2009, 17:32 239

Petrom si Rompetrol, companii care asigura circa 40% dinnecesarul local de bitum rutier folosit pentru asfaltari, auinregistrat in primele sase luni ale anului vanzari in scadere cupeste 30% pe acest segment comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut.

Evolutia vanzarilor de bitum vine in contextul in care actualulGuvern a declarat in repetate randuri ca lucrarile deinfrastructura reprezinta prioritatea absoluta a Romaniei in acestmoment alaturi de absorbtia fondurilor europene.

In ciuda acestor declaratii, principalii producatori de bitumresimt acut efectele crizei, in timp ce pe cele mai mari zecesantiere din tara lucrau la jumatatea anului doar 5.500 deangajati.

"Pe fondul crizei, a constrangerii sectorului intern deconstructii si a dificultatilor in asigurarea finantariiproiectelor de reabilitare si constructie de drumuri, VegaPloiesti, punct de lucru al Rompetrol Rafinare, a livrat in primajumatate a anului pe piata interna o cantitate de peste 12.000 detone, in scadere cu aproximativ 33% fata de perioada similara din2008", spun reprezentantii Rompetrol.

Grupul petrolier, controlat de catre compania kazaha de statKazMunaiGaz, detinea prin intermediul productiei de bitum dincadrul rafinariei Vega Ploiesti o cota de piata de 7,5% lasfarsitul anului trecut.

Nici Petrom, cea mai mare companie locala, care prin intermediulrafinariei Arpechim Pitesti asigura circa 32% din necesarul debitum la nivelul anului 2008, nu a inregistrat o evolutie pozitivain prima parte a acestui an.

"In primele sapte luni ale anului vanzarile de bitum ale Petromau scazut cu circa 43% fata de perioada similara a anului trecut,in principal din cauza efectelor crizei economice", explicareprezentantii Petrom. Necesarul intern de bitum s-a ridicat la630.000 de tone anul trecut.

"In prezent, pretul unei tone de bitum rutier este de 330 - 360de euro (fara TVA), in scadere cu aproximativ 14% fata de pretulconsemnat in perioada similara din 2008", mai spun reprezentantiiRompetrol. Astfel, valoarea pietei de profil, calculata lanecesarul de anul trecut si la preturile aferente acelei perioade,se ridica la circa 250 de milioane de euro.

Petrom a inregistrat in primul semestru al anului un profit netde 923 mil. lei (218,2 mil. euro), in scadere cu 45% fata de anultrecut, din care circa o treime a fost obtinut exclusiv prinintermediul instrumentelor financiare de acoperire a riscului.Profitul Petrom l-a depasit insa cu 18% pe cel al grupului austriacOMV, actionarul sau majoritar, care a raportat un castig de 185mil. euro. Cifra de afaceri a scazut cu 28%, la 5,9 mld. lei (1,4mld. euro).

In ceea ce priveste grupul Rompetrol, acesta estimeaza pentruanul in curs o cifra de afaceri de 8,7 miliarde de dolari, nivelsimilar cu cel consemnat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO