Companii

Dispute în jurul independenţei Casei de Sănătate: ministrul vrea trecerea ei în subordine, şeful Casei arată că nu e o idee bună

Dispute în jurul independenţei Casei de Sănătate: ministrul vrea trecerea ei în subordine, şeful Casei arată că nu e o idee bună
01.09.2010, 23:15 44

Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurăride Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de aproape 4 mld.euro anual, este de părere că instituţia nu este pe deplinindependentă pentru că banii din contribuţiile pentru sănătate suntcolectaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), ceeace nu oferă informaţii clare despre sumele strânse.

Încă de la înfiinţare, CNAS a fost gândită ca un organismindependent, astfel că cei care contribuie, angajaţii şiangajatorii, să fie reprezentaţi în Consiliul de Administraţie prinoameni desemnaţi de sindicate şi patronate, deci să aibă controlulfondurilor.

"Colectarea banilor se face de către ANAF. Noi primim banii prinMinisterul de Finanţe şi nu putem vorbi de o independenţă totală aCasei", a spus Duţă.

Şeful CNAS este de părere că informatizarea sistemului sanitar,programată să se finalizeze în anii următori, "ar rezolva o mareparte din această problemă".

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii Cseke Attila este depărere că pentru finalizarea informatizării în sistemul de sănătateeste necesară aducerea CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii.Şi preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, declara căurmătoarea măsură importantă în sănătate va fi subordonarea CaseiNaţionale de Asigurări de Sănătate ministerului de resort.

"CNAS este o instituţie care manageriază bani privaţi, care îşidesfăşoară activitatea din bani plătiţi pentru servicii desănătate. CNAS este sub controlul unui consiliu de administraţieformat din reprezentanţi ai sindicatelor, ai patronatelor, pentru oreprezentare corectă şi care garantează că interesele pacienţilorsunt respectate", a spus Duţă, care nu crede că prin subordonareafaţă de minister va exista un control mai bun al banilor.

În ultimii ani, problemele de finanţare ale Casei au fost createpe de o parte de reducerea contribuţiei datorate atât de angajat,cât şi de angajator, iar pe de altă parte de exceptarea de la platăa 10,8 mil. persoane, dintre care 4,8 milioane sunt copii şi tineripână la vârsta de 26 de ani care nu relizează venituri din muncă.Alte 937.682 persoane scutite de plata acestei contribuţii suntsoţul, soţia şi părinţii fără venituri aflaţi în întreţinerea uneipersoane asigurate. Urmează 158.520 de magistraţi înlăturaţi dinjustiţie pentru considerente politice în perioada 1952-1989, apoi146.588 persoane cu handicap care nu realizează venituri din muncă,59.747 de veterani de război, invalizi, văduve de război, 40.857persoane persecutate din motive politice, deportaţi, prizonieri derăzboi, 37.242 bolnavi cu afecţiuni incluse în programele naţionalede sănătate şi care nu realizează venituri din muncă sau pensii,15.844 de persoane care au efectuat stagiul militar în cadrulDirecţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961,14.999 eroi martiri ai revoltei muncitoreşti anticomuniste de laBraşov 1987 şi ai Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi 6.498 detineri sub 26 de ani care provind din sistemul de protecţie acopilului şi nu realizează venituri sau nu primesc ajutor socialpotrivit Mediafax.

CNAS asigură finanţarea sistemului sanitar, adică deconteazămedicamentele gratuite şi compensate şi intră în relaţiecontractuală cu toate spitalele din România şi medicii de familie,dar cu toate acestea nu are niciun control asupra calităţii actuluimedical, situaţie pe care Duţă a catalogat-o într-un interviurecent acordat ZF ca fiind "aberantă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO