Companii

Divizia de finanţare a Agricover a dat credite de aproape un miliard de lei, plus 14%

Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN

Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN

Autor: Roana Rotaru

04.03.2016, 00:04 451

Agricover Credit IFN, unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul finanţărilor pentru fermieri, a acordat anul trecut credite de 950 de milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, iar avansul înregistrat îi determină pe acţionari să grăbească ex­tinderea şi să deschidă patru noi sucursale în acest an.

„Am obţinut un profit net de peste 17,3 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de 2014 şi o valoare a creditelor acordate de 950 de milioane de lei, în creştere cu 14%“, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN. Compania este membră a grupului Agri­cover controlat de omul de afaceri Jabar Kanani.

Compania a lansat în 2015 o soluţie de finanţare destinată fermierilor care aleg să valorifice recolta pe baza unui contract forward, pentru a beneficia de preţuri favorabile înainte de perioada de recoltare.

Agricover Credit şi-a dublat valoarea creditelor de pe stoc comparativ cu 2014, datorită deciziei mai multor fermieri de a nu valorifica producţia imediat după recoltare.

În aşteptarea unui preţ mai bun la cereale, producţia trebuia depozitată, iar costurile de stocare au fost susţinute prin credite de finanţare.  

Agricover Credit IFN se aşteaptă ca o mare parte din creditul furnizor utilizat pe scară largă de fermieri pentru achiziţia de inputuri necesare producţiei să fie înlocuit cu creditul financiar, care, spun ei, este mai atractiv şi mai transparent.

Anul agricol 2015 a fost unul dificil din punctul de vedere al profitabilităţii afacerilor din agricultură, fiind înregistrate scăderi ale producţiilor de cereale şi oleaginoase cu circa 30%, o volatilitate crescută a preţurilor la nivel mondial, precum şi un declin al cererii din piaţa internaţională.

Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri Jabar Kanani şi unul dintre cei mai mari jucători din agricultura locală, a încheiat anul 2014 cu afaceri de 295 milioane de euro, în creştere cu 17,5% faţă de anul precedent, pe fondul diversificării opera­ţiunilor în alte segmente de piaţă faţă de comerţul cu cereale şi distribuţia de îngrăşăminte, pesti­cide şi seminţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO