Companii

Dmitry Grigoryev, CFO al Rompetrol: Am terminat cu ştirile negative. Vom atinge pragul de rentabilitate în 2012

Dmitry Grigoryev, CFO al Rompetrol

Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol: Rompetrol este acum o companie mult diferită faţă de cea din urmă cu câţiva ani. Bilanţul arată altfel. Am terminat cu ştirile negative. Ne-am îmbunătăţit fluxul de numerar şi această situaţie se observă printr-un interes crescut din partea comunităţii bancare în cadrul discuţiilor pe care le avem cu ei.

Autor: Roxana Petrescu

20.03.2011, 23:50 507

"Rompetrol este acum o companie mult diferită faţă de cea dinurmă cu câţiva ani. Bilanţul arată altfel. Am terminat cu ştirilenegative. Ne-am îmbună­tă­ţit fluxul de numerar şi această situaţiese observă printr-un interes crescut din partea comunităţii bancareîn cadrul discuţiilor pe care le avem cu ei", spune DmitryGrigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol, fără ada însă numele bancherilor care ar vrea acum să împrumutecompania.

Afirmaţiile lui vin în contextul în care anul trecutpierderile Rompetrol Rafinare, principala companie a grupuluiRompetrol, s-au adâncit anul trecut până la un nivel de 159 demilioane de euro, cu peste 40% mai mult faţă de rezultatul raportatîn 2009, conform standardelor româneşti de contabilitate.

La nivel de grup, rezultatele preliminare pentru anul 2010 aratăcă Rompetrol a ajuns la afaceri de 4,7 miliarde de dolari (3,5miliarde de euro), dar a raportat pierderi de 172 de milioane dedolari (129 de milioane de euro), conform standardelorinternaţionale de contabilitate.


Hedging cu băncile Barclays şi Morgan Stanley

În ciuda acestor rezultate, Dmitry Grigoryev este optimist şiexplică motivele pentru care crede că grupul petrolier va ajunge lacinci ani de la preluarea de către KazMunaiGaz să fie o investiţieprofitabilă.

"Am tăiat cheltuieli de 200 de milioane de dolari, adică 30% dincosturile operaţionale. În 2011 vom reduce costurile cu încă 15milioane de dolari. Numai din faptul că vom realiza mai mult dinprodusul cerut de piaţă, motorina, vom câştiga anul acesta 100 demilioane de dolari la profitul brut. Vom atinge pragul derentabilitate în 2012, aşa cum am mai anunţat".

Potrivit unor declaraţii recente, Rompetrol mizează pe un profitnet de 16,08 milioane de dolari în 2012 şi are ca obiectiv pentru2015 creşterea câştigului la 124,46 milioane dolari la nivel degrup.

Dincolo de reducerea costurilor, Grigoryev spune că mai are unas în mânecă. Dacă în anii trecuţi rezultatele grupului au fostafectate de volatilitatea barilului de petrol, a marjelor derafinare şi de capriciile cursului de schimb, de anul acesta toateaceste riscuri au fost asigurate.

"Vom atinge aceste rezultate prin reducerile de costuri,finalizarea programului de majorare a capacităţii rafinărieiPetromidia şi schimbarea structurii de producţie, respectivcreşterea producţiei de motorine în detrimentul benzinei, dar şiprin strategia integrată de hedging pe ţiţei, pe întreaga cantitatede petrol pe care o vom rafina în acest an în Petromidia, 4,5 mil.tone, pe marjele de rafinare şi pe curs. Facem aceste operaţiunială­turi de cele mai mari instituţii bancare ale lumii: Barclays,Morgan Stanley şi altele."


Mai multe benzinării

Începând cu anul acesta, Petromidia va ajunge la o capacitate derafinare de 5 milioane de tone, bugetul de investiţii pentrurafinăria de la malul mării fiind de circa 200 de milioane dedolari în 2011. Circa 95% din ţiţeiul procesat la Petromidia vinede la KazMunaiGaz.

"Principalele investiţii ale grupului în acest an vor consta înfinalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petromidia,peste 200 milioane de dolari, dar şi alte segmentele precumdezvoltarea reţelei de benzinării, aproximativ 15 milioane dedolari, pe care intenţionăm să o majorăm în acest an cu 20 destaţii, în principal în franciză. Cererea de carburanţi din Româniava avea o creştere moderată în 2011, de maximum 2-3%", mai spunedirectorul Rompetrol.

El mai precizează că actuala structură a grupului este bună,activele non-core care au mai rămas fiind de talie foarte mică."Suntem multumiţi de structura actuală a grupului. Mai sunt uneleactivităţi non-core, dar sunt foarte mici".


Problema datoriilor către statulromân? Lucrurile merg îndirecţia cea bună

Dincolo de problema pierderilor, care în opinia oficialilorRompetrol îşi va găsi rezolvarea anul viitor, conflictul cu statulromân pe tema datoriilor de 571 de milioane de euro pe care grupulle are de achitat s-a mai atenuat, discuţiile îndreptându-se îndirecţia cea bună.

La sfârşitul lunii septembrie 2010, statul român a devenitacţionar cu 44,6% la Petromidia, companie-cheie a grupuluiRompetrol, KazMunaiGaz luând decizia la momentul respectiv săplătească numai 54 de milioane de euro din datoria pe care o aveacătre Ministerul Finanţelor. Restul sumei, până la 571 de milioanede euro, a fost convertită în acţiuni în baza unei ordonanţe deurgenţă emisă în 2003 în favoarea Rompetrol, controlată pe atuncide Dinu Patriciu, şi semnată de Mihai Tănăsescu, Adrian Năstase şiDan Ioan Popescu. Prin această ordonanţă, datoriile companiei aufost transformate în obligaţiuni convertibile, cu o maturitate de 7ani. Cum la scadenţă kazahii au plătit doar o parte din datorie,restul obligaţiunilor s-au transformat în acţiuni. Statul român aanunţat însă la acea dată că această măsură este ilegală şi acontestat-o în instanţă, statutul de minoritar nefiind delocavantajos.

Deşi la sfârşitul anului trecut relaţiile dintre statul român şiKazMunaiGaz, companie controlată la rândul ei de statul kazah,ajunseseră să fie destul de tensionate, reprezentanţii Rompetrolafirmând chiar că lucrurile pot escalada într-un conflictdiplomatic, aparent, în ultima vreme negocierile merg mai bine.

"Suntem în continuare deschişi în discuţiile pe care le avem cureprezentanţii Guvernului referitoare la Convenţia de obligaţiuniconvertibile şi orice soluţie pe care o vedem ar includerăscumpărarea acţiunilor pe care Ministerul de Finanţe le deţine laRompetrol Rafinare. Pot spune că de la poziţiile extreme de pe caream pornit, acum avem un dialog care merge în direcţia cea bună", amai precizat Grigoryev.

Revenire economică fragilă

În ceea ce priveşte evoluţia economiei locale în 2011, Grigoryevspune că deşi în urmă cu puţină vreme era absolut convins călucrurile se îndreaptă în direcţia bună, cele mai recenteevenimente internaţionale aruncă o umbră de îndoială peste acesteprognoze optimiste.

"În urmă cu două săptămâni eram foarte încrezător în revenireaeconomică a României. Acum cine mai poate avea încredere deplină înacest lucru ţinând cont de toate situaţiile create recent:problemele din Africa de Nord sau dezastrul din Japonia".

Potrivit acestuia, cutremurul din Japonia ar putea creştemarjele pentru produsele rafinate.

"Reconstrucţia acestei ţări va duce la creşterea cererii deproduse, ceea ce ar putea avea un efect pozitiv inclusiv asupranoastră", este de părere directorul grupului petrolier.

Ce fac kazahii pentruprofit

  • Taie costurile. Până acum cheltuielile operaţionale au fostreduse cu 30%, echivalentul a 200 de milioane de dolari, planurilepentru 2011 incluzând economii de 15 milioane de dolari.
  • Se concentrează pe activitatea de bază. Din grup mai fac partedoar foarte puţine active non-core, de dimensiuni mici.
  • Cresc capacitatea de rafinare. Petromidia va ajunge anul acestala o capacitate de procesare de 5 milioane de tone, 95% din ţiţeiulnecesar venind de la KazMunaiGaz. Mai mult, unitatea va produce maimultă motorină, cel mai cerut produs petrolier din piaţă.
  • Investesc şi se extind. Bugetul de investiţii în rafinărie seva ridica în 2011 la 200 de milioane de dolari. Concomitent vor fideschise 20 de noi benzinării.
  • Fac hedging. Compania s-a asigurat împotriva celor mai maririscuri: volatilitatea barilului de petrol, a marjelor de rafinareşi a cursului valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO