Companii

„Doamna de cupru“ a făcut 37,5 mil. euro din exporturi de materii prime anul trecut

„Doamna de cupru“ a făcut 37,5 mil. euro din...

Autor: Gabriel Razi

23.04.2015, 18:00 1492

Cifra de afaceri a traderului Ronefer a scăzut anul trecut cu 7,1 % faţă de 2013 pe fondul declinului preţului cuprului pe piaţa internaţională.

Traderul de materii prime minerale Ronefer, controlat de antreprenoarea Maria Gherghe (55 de ani), a făcut anul trecut afaceri de 37,5 milioane de euro din exporturile de minereuri. Puţin peste 90% din afacerile companiei sunt acoperite de livrările de cupru făcute în China, cel mai mare consumator din lume pentru acest produs.

 „Volumele noastre au fost chiar mai mari decât în 2013, dar preţul cuprului a scăzut. Piaţa aştepta acest minus pentru că şi investiţiile imobiliare s-au redus“, a spus Maria Gherghe.

Cotaţia cuprului a scăzut cu 14,5%, la 6.358 dolari/tonă la sfârşitul anului trecut pe bursa de la Londra, cea mai mare piaţă de tranzacţionare a contractelor futures pentru metale din lume şi un reper pentru comercianţii internaţionali de materii prime. „Stocurile de cupru sunt mari, dar au fost şi factori subiectivi care au influenţat evoluţia preţului“, spune Maria Gherghe.

Ritmul de creştere al economiei chinezeşti rămâne însă un factor determinant de influenţă asupra afacerilor traderului local în condiţiile în care poziţia celui mai mare importator de cupru din lume are un impact major asupra parcursului pieţei internaţionale. „Scăderea ritmului de creştere economică din China a influenţat cel mai mult. Finanţările au început să se obţină din ce în ce mai greu aici“, spune Maria Gherghe.

În contextul unei pieţe în scădere, profitul net al Ronefer a scăzut anul trecut cu 18,7%, la 0,65 milioane de euro. Rezultatul financiar indică o marjă netă de 1,7% în 2014, faţă de 1,9% în 2013.

Rezultatele financiare ale traderului Ronefer sunt în ton cu ale comercianţilor multinaţionali de materii prime. Diferenţa este că afacerea locală se bazează pe o schemă redusă de personal şi ajunge să intre în fluxurile internaţionale de comerţ cu ajutorul marilor actori internaţionali precum Trafigura, Glencore sau Werco Trade. Cu acest model de business, fiecare din cei cei şase angajaţi ai Ronefer a adus în medie încasări de 6,25 milioane de euro.

Ronefer îşi bazează afacerile pe volumele de cupru pe care le cumpără local de la producătorul CupruMin şi pe care le vinde apoi mai departe la export.

Antreprenoarea Maria Gherghe activează de peste trei decenii în industria minieră şi în lumea comerţului cu materii prime minerale. Ea a lucrat ca funcţionar în Ministerul Metalurgiei şi mai târziu a făcut parte din schema de personal a Conef, care preluase toate exploatările de metale neferoase.

România este unul dintre cei 17 exportatori de minereuri de cupru din UE. Economia locală este în top, în spatele Spaniei, Portugaliei, Bulgariei, Olandei şi Poloniei. Piaţa locală are un excedent puternic în comerţul interna­ţio­nal cu minereuri de cupru, exporturile fiind de 68 de ori mai mari decât importurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO