Companii

Doar 56 din 3.000 de comune şi-au făcut răcitoare de lapte

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

04.02.2015, 00:07 601

Proiectul de 16 milioane de euro prin care ar fi trebuit să fie instalate răcitoare şi tancuri de stocare a laptelui în 3.000 de comune din mediul rural a eşuat la 16 luni de la lansare după ce numai 1% din investiţiile bugetate au fost făcute şi numai 56 de comune au reuşit să strângă documentele necesare şi să găsească spaţii pentru instalarea acestor echipamente.

„S-au aprobat 56 de tancuri de răcire a laptelui pentru 50 de forme asociative cu o capacitate de 48.480 de litri şi o valoare de un milion de lei“, se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii.

Proiectul şi-a propus iniţial să îi impingă pe crescătorii de animale cu până la cinci capete către piaţa reglementată şi să direcţioneze o parte din producţia acestui segment că­tre fabricile de procesare. Segmentul fermierilor cu mai puţin de 5 animale acoperă 40% dintr-o piaţă de 2 milioane de capete, dintre care 1,1 milioane sunt vaci de lapte. Intenţia de pe hârtie a ministerului venea în contextul în care anul trecut laptele muls cu mâna nu a mai putut fi vândut, iar peste două luni piaţa europeană a laptelui va elimina sistemul de cote, iar economia locală va fi sub presiunea importurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO