Companii

Doar două fabrici printre cele mai mari zece companii antreprenoriale din Dâmboviţa. Majoritatea afacerilor mari sunt construite în comerţ

Doar două fabrici printre cele mai mari zece companii...
10.03.2016, 09:00 836

Primele zece companii antreprenoriale din judeţul Dâmboviţa au afaceri de doar 1,1 mld. lei, însă niciuna nu înregistrează pierderi, arată o analiză a ZF.

Cumulat, businessul acestor companii reprezintă 10% din cifra de afaceri a judeţului, în condiţiile în care din tabăra multinaţionalelor, Arctic, cea mai mare companie din judeţ, controlează singură 14% din economia dâmboviţeană. Mai mult, Arctic ia în calcul o investiţie de 100 de milioane de euro într-o fabrică de la zero, tot în judeţul Dâmboviţa, în comuna Ulmi de lângă Târgovişte.

Dacă acţionarii Arctic ridică miza pe producţie în România, antreprenorii nu au reuşit să dezvolte afaceri în producţie legate de businessul producă­torului de electrocasnice. Datele ZF arată că doar două din cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţ au activităţi de producţie, restul fiind orientate către comerţ.

Cu mai puţin de 100 de angajaţi aceste firme reuşesc să ajungă la rulaje de zeci de milioane de lei doar din vânzarea de carburanţi, alimente, tutun sau băuturi. De altfel, în 24 de judeţe din România comerţul este principala activitate aleasă de companii.

Cel mai mare angajator în rândul antreprenorilor din judeţ este producătorul de mezeluri Ninbog, cu afaceri de 81 mil. lei în 2015 şi cu aproape 900 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Producătorul este controlat de familia Miculescu.

În Dâmboviţa sunt înregistrate 8.300 de companii, iar cifra de afaceri a judeţului este de 10,7 miliarde de lei în 2014, sub 1% din cifra de afaceri totală din economia românească. Din punctul de vedere al rulajului, economia dâmboviţeană este comparabilă cu cea din Vâlcea, unde companiile au 9,2 miliarde de lei. De exemplu, în Argeş primii zece antreprenori au afaceri de trei ori mai mari faţă de Dâmboviţa, iar judeţul este, datorită Automobile Dacia, în top zece cele mai puternice economii din România.

Evenimentul din 10 martie organizat la Piteşti îi va avea în centrul dezbaterii pe antreprenorii români din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO