Companii

Doar o casă din 60 are din acest an centrală termică nouă: jucătorii vorbesc de scădere pe o piaţă de 75 mil. euro

Doar o casă din 60 are din acest an centrală termică nouă: jucătorii vorbesc de scădere pe o piaţă de 75 mil. euro

Principalii factori care susţin vânzările sunt debranşările de la sistemul centralizat şi migrarea populaţiei către sistemele proprii. Foto: Junkers

Autor: Ioan Dornescu

28.11.2012, 00:06 658

"Estimăm o scădere de aproximativ 3% per total piaţă, în volum, cu o creştere de circa 25-30% pe segmentul centralelor termice în condensare şi o scădere de 4%-6% pentru segmentul cen­tralelor convenţionale. În acest moment circa 10% din piaţa de centrale termice pe gaz din România este compusă din aparate în condensare, restul revenind cen­tralelor termice convenţionale", spune Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.

Piaţa de profil este influenţată de o importantă sezonalitate a vânzărilor, în condiţiile în care instalarea sistemelor proprii de încălzire este realizată mai ales în cea de-a doua parte a anului.

Potrivit datelor Ariston Thermo, piaţa locală de centrale termice a stagnat anul trecut la un volum de aproximativ 135.000 de unităţi şi o valoare de 75 de milioane euro.

La un stoc de locuinţe de circa 8,4 milioane de unităţi, asta înseamnă că, în medie, anul trecut, dar şi în acest an, furnizorii de centrale termice au avut livrări doar într-una din 60 de case la nivel naţional, în condiţiile în care sistemul centralizat din oraşe continuă să alimenteze câteva milioane de locuinţe, în timp ce în mediul rural accesul la sistemul de gaze este limitat.

"În primele nouă luni ale anului 2012 estimăm că industria termotehnică a înregistrat o stagnare sau chiar o uşoa­ră scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Conform estimărilor noastre, piaţa centralelor termice a atins în primele trei trimestre un volum de 110-120.000 de unităţi vândute şi o valoare de maximum 60-70 de milioane de euro", afirmă, la rândul său, Sever Scarlat, directorul general al Baxi România.

Principalii factori care susţin vân­zările sunt atât debranşările de la sistemul centralizat de încălzire şi migrarea populaţiei către sistemele proprii, cât şi achi­ziţiile făcute pentru înlocuirea echipamentelor învechite. Scarlat estimează că piaţa ar putea stagna în acest an,

într-un scenariu realist, sau ar putea avansa cu 5-10%, într-o viziune optimistă. El afirmă că piaţa va fi puternic influenţată anul viitor de men­ţinerea sau eliminarea subvenţiilor la încălzire şi este dificil de avansat o prognoză la nivelul întregii industrii, dar se aşteaptă la un avans de 10-15% generat de înlocuirile centralelor cu un grad mare de vechime.

"Vânzările de profil sunt susţinute tot mai mult de dorinţa populaţiei de a deveni independentă şi de a beneficia de un confort sporit în ceea ce priveşte încălzirea propriei locuinţe şi prepararea apei calde menajere. În contextul actual, tot mai mulţi clienţi doresc să nu mai depin­dă, din aceste puncte de vedere, de decizii pe care nu le pot influenţa. Tocmai din acest motiv şi din dorinţa de a se proteja şi pe termen lung, tot mai mulţi români optează pentru noile tehnologii care, prin eficienţă sporită sau utilizarea unor resurse regenerabile, con­tribuie şi la reducerea cheltuielilor", spune Adrian Bălşa­nu, director regional de vânzări la divizia de termotehnică a firmei Robert Bosch.

Bălşanu afirmă că extinderea reţelelor de gaze naturale în zonele rurale este o premisă de bun augur pentru vân­zările de profil, iar printre problemele întâmpinate de furnizori se numără reducerea numărului de locuinţe construite, scăderea puterii de cumpărare în tot mai multe gospodării, cât şi presiunea pe preţ şi implicit pe costuri.

Potrivit reprezentantului Ariston, una dintre principalele probleme ale ju­că­­torilor de pe această piaţă este şi modul anevoios prin care se poate face debranşarea de la sistemul de în­căl­zire centralizat în anumite oraşe din ţară.

"Practic, există zone unde proprietarii sunt ţinuţi captivi la sistemul centralizat", a spus directorul de vânzări al Ariston. "Cele mai vândute modele pentru Ariston, cât şi pentru întreaga piaţă, sunt cele convenţionale cu putere de 24 kW. Estimăm însă că pe termen mediu ponderea centralelor în condensare va deveni din ce în ce mai mare."

Potrivit reprezentantului Ariston, costul unei centrale termice de apartament este influenţat de puterea acesteia, cât şi de tehnologia pe care o înglobează (centrală termică convenţională sau în condensare).

"Cele mai uzuale centrale termice pentru apartament sunt cele de 24 kW, iar în ceea ce priveşte gama Ariston avem disponibile patru modele diferite în func­ţie de dotări, cu preţuri cuprinse între 2.049 lei şi 2.900 lei (TVA şi kit de evacuare incluse). Nivelul preţului recomandat pentru acestea a fost relativ constant în ultimii doi ani", a adăugat Drăguleanu.

Citiţi materialul complet în numărul de decembrie al Business Construct (www.zfcorporate.ro/business-construct)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO