Companii

Doi antreprenori fac 1.000 km săptămânal să-şi umple prăvălia cu brânzeturi

În prezent, prăvălia are patru angajaţi şi anul acesta le va aduce antreprenorilor venituri de circa 60.000 de euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut

În prezent, prăvălia are patru angajaţi şi anul acesta le va aduce antreprenorilor venituri de circa 60.000 de euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut

Autor: Corina Mirea

13.12.2014, 16:00 3392
Laura şi Claudiu Perusco sunt producători TV de meserie, însă în urmă cu doi ani şi jumătate, „forţaţi” de criză să caute venituri mai stabile, dar şi de rolul de părinţi să le ofere celor două fiice mâncare să­nă­toasă, au decis să pună pe picioare o mică pră­vălie cu brân­zeturi tradiţionale, în care au investit iniţial circa 35.000 de euro.

În prezent, pe rafturile Casei cu Gemene (referire la fiicele celor doi – n.red.) se găsesc nu doar brânzeturi, ci şi zacuscă, dulceaţă, siro­puri, paste şi tăiţei, biscuiţi şi fur­securi, miere, plăcinte cu brânză sau chiar carne de pasăre şi legume bio fa­bricate de mici pro­du­cători din ţară.

„Am început în plină criză. Ne-am chemat prietenii la un grătar şi le-am propus să ne gândim să facem şi altceva în afară de televiziune, pentru că tot veneau din spate cei mai tineri şi mai inconştienţi, dispuşi să lucreze de zece ori mai mult ca noi şi pe salarii de zece ori mai mici. Planul era să ne deschidem afaceri care să se susţină una pe alta, până trecem de greu, dar nu s-a con­cre­tizat. Aşa că până la urmă am decis să ne aruncăm noi în apă”, spune Laura Perusco. Casa cu Gemene funcţionează pe bază de rezervare, dar cei doi antreprenori îşi fac şi un mic stoc săptămânal pentru clienţii noi sau nehotărâţi.

Prăvălia stă deschisă de joi până sâmbătă, pentru a le oferi o garanţie clienţilor legat de pros­peţimea produselor co­mer­­cia­lizate. Ei nu păstrează alimentele în frigider timp de o săptămână, pentru că se strică, astfel că sistemul de rezervări le garantează că nu le rămân alimente mai mult de trei zile în prăvălie.

De altfel, soţii Pe­rusco fac în fie­care săp­tămână 1.000 km până în judeţul Alba şi înapoi cu o maşină frigorifică pentru a se aproviziona cu brânză de la nişte pro­ducători locali pe care i-au căutat cu şase luni înainte de a deschide Casa cu Gemene. În pre­zent, prăvălia are patru angajaţi şi anul acesta le va aduce antreprenorilor venituri de circa 60.000 de euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut. În medie, un client cumpără brânză de circa 100 de lei, însă bonul mediu creşte până la 200 de lei dacă el cumpără şi pui sau legume bio. „Cel mai greu ne-a fost să în­vă­ţăm să facem afaceri. Ne-am prins că nu este deloc adevărat că în ţara asta nu mai mer­ge nimic şi că, de fapt, nu ne pricepem încă să facem noi ceva. A fost greu să găsim surse de hrană sigure, de la oameni corecţi şi responsabili, pe care nu i-a «îmbătat» încă profitul şi, în plus, nişa de mâncare sănătoasă este încă mică, iar o parte din clienţi se lasă pă­căliţi de marile lanţuri de magazine. Acolo, unul dintre producătorii noştri, care are 14 vaci în vârful munţilor, nu are cum să alimen­te­ze zilnic un hipermarket”, explică Laura Perusco.

Ea şi soţul ei au investit în jur de 35.000 de euro, iniţial, iar cea mai mare parte a ba­ni­lor s-a dus pe echipamente frigorifice, ma­şina fri­gorifică şi amenajarea unui spaţiu de la zero, cost pe care l-au suportat în totalitate, neştiind să negocieze atunci.

Ei îşi doresc ca peste trei ani brandul Casa cu Gemene să ajungă să pro­ducă prăjiturile de casă pe care le co­mer­cia­lizează, să crească numărul de producători şi parteneri pe care îi au şi să poată spune clienţilor la telefon: „Ca să ajungi la Ikea, treci de Casa cu Gemene, faci stânga în capătul stră­zii şi imediat dreapta”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO