ZF 24

Doi economişti au pus bazele unei afaceri cu deşeuri care le-a adus 150.000 de euro

Foto Shutterstock

Autor: Corina Mirea

12.06.2013, 19:49 1735

George (36 de ani) şi Daniela Camburu din Afumaţi, de profesie economişti, au investit aproape 30.000 de euro într-o afacere de tip SRL-D prin care exportă în proporţie de 90% deşeuri reciclabile din plastic către ţări ca Germania sau Bulgaria.

Pentru a „pune pe picioare“ businessul, iniţial, cei doi au luat de la stat 10.000 de euro prin programul de sprijinire a tinerilor şi au făcut un credit de 15.000 de euro la bancă, restul banilor fiind investiţi  ulterior din resurse proprii. Din luna aprilie a anului în care şi-au deschis afacerea (2011) şi până în luna octombrie a aceluiaşi an, Horticola Product Top SRL-D a avut venituri de 150.000 de euro.

„Nu aveam niciun fel de experienţă în domeniu, dar am vrut ca această afacere să fie o provocare şi am învăţat pe parcurs. În plus, credem că un astfel de business va avea o piaţă din ce în ce mai mare pe viitor, nu pe termen scurt, ce-i drept“, spune George Camburu.

Deşi potrivit codului CAEN, firma se ocupă de tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, de la înfiinţare activitatea s-a bazat preponderent pe comercializarea deşeurilor reciclabile din plastic (sticle, folii, navete etc.).

„Partea de business pentru care avem CAEN este în probă pentru că, deşi legislaţia este bună în acest sens, nimeni nu o aplică. Dar noi spaţiul de lucru pentru activitatea de compostare a acestor tipuri de deşeuri îl avem, utilaje sunt, numai că mai avem nevoie de puţin timp, pentru că vrem să ne dezvoltăm încet şi bine“, explică Camburu, care subliniază că aproape toţi banii investiţi în această afacere au fost cheltuiţi pe utilaje precum echipamente pentru compostare, tractor sau maşini de tocat deşeuri. Pentru instalarea sediului firmei cei doi aveau deja o locuinţă, astfel că eventuale costuri cu chiria sau terenul au fost eliminate.

Pentru a comercializa produsele, Horticola Product Top are contracte cu circa 50 de furnizori (colectori) de deşeuri şi lucrează în prezent cu o firmă din Suceava care transformă aceste produse în granule, pentru ca apoi acestea să fie trimise la export. Doar 10% din deşeurile reciclabile comercializate de firmă merg la companii de pe plan local.

„De trei ani vreau să aduc pe plan local un mare grup german din domeniul reciclării materialelor, dar mi-au spus că aici există altă mentalitate. De aceea şi noi exportăm atât de mult. În Germania termenul de plată se respectă, câteodată plăţile se fac şi mai devreme, dar niciodată mai târziu şi se achită până la ultimul eurocent. În plus, pentru ei factura reprezintă contractul, iar înţelegerea verbală este o garanţie“, adaugă tânărul antreprenor.

George Camburu mai spune că pe viitor el şi soţia sa au de gând să mai acceseze şi alte fonduri pentru extinderea businessului, posibil în domeniul producţiei de saci şi pungi din plastic şi speră să pună în funcţiune şi „staţia“ de compostare a deşeurilor. Lucrul acesta ar duce la creşterea numărului de angajaţi de la doi câţi are firma în prezent la cel puţin cinci persoane.

Pe lângă Germania şi Bulgaria, firma Horticola Product Top mai exportă ocazional deşeuri reciclabile şi în Polonia şi Cehia.

„Până la sfârşitul acestui an ne-am propus o cifră de afaceri de 250.000 de euro, dar dacă începem şi producţia de saci veniturile ar trebui să crească şi mai mult. Mai avem şi activitate de producţie în cantităţi mici a deşeurilor vegetale, a celor din scoarţă de lemn şi a pământului pentru flori. Totuşi, competiţia în zona deşeurilor din plastic este mare, iar deşeurile de calitate nu sunt aşa multe“, mai spune Camburu.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO