Companii

Doi producători de cătină din Caraş-Severin şi Galaţi investesc 2,5 milioane lei în procesare

Doi producători de cătină din Caraş-Severin şi...

Autor: Florentina Niţu

24.08.2020, 00:08 1259

Ionuţ Adrian Andon din judeţul Caraş-Severin şi Adrian Leica din judeţul Galaţi, ambii cultivatori de că­ti­nă, au luat fonduri europene de 1,1 milioane de lei, res­pectiv 1,4 milioane de lei pentru a construi spaţii de con­di­ţio­nare şi procesare a cătinei, asfel încât să poată des­face într-un timp scurt materia primă pe piaţă, fiind un produs perisabil.

„Numărul producătorilor de cătină creşte de la an la an, dar consumul nu a crescut. Cătina nu se mănâncă în sta­re brută, iar unităţile de procesare ne lipsesc, dar şi pia­ţa de desfacere. Avem materie primă, dar ne lipsesc pro­du­sele finite. Noi acum investim într-o hală de selectare şi con­diţionare a cătinei, dar apoi o dăm vrac către pro­ce­sa­tori din străinătate, căci în România se procesează foar­te puţin“, spune Ionuţ Adrian Andon, care deţine o afa­cere de tip întreprindere individuală.

Totodată, Adrian Leica, un marinar din Galaţi, ce deţine 6 hectare de cătină în localitatea Malu Alb, acum in­vesteşte 1,4 milioane de lei în construirea unei hale pen­tru condiţionarea materiei prime şi îşi propune să sem­neze un contract cu un mare procesator în următorul an.

Acesta estimează o producţie de 40-60 de tone de cătină în anul 2020.

Producătorul susţine că preţul unui kilogram de cătină porneşte de la 6 lei, în timp ce în Mega Image, de exemplu, un suc bio de cătină şi fructe de pădure de 0,33 ml costă 12 lei, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO