Companii

Doi suceveni trimit 95% din producţia de pahare şi vaze din sticlă la export

Doi suceveni trimit 95% din producţia de pahare şi vaze...

Autor: Corina Mirea

29.02.2016, 00:04 1266

Adriana Hîncu şi Vasile Turculeţ au deschis în 2009, anul în care economia locală a început să simtă puternic efectele crizei globale, o unitate de producţie oraşul Suceava în care au început să fabrice articole din sticlă pentru menaj, suflate şi prelucrate manual. În fabrica Stil Glass 150 de angajaţi produc lunar peste 50.000 de pahare, sfeşnice, vaze, bomboniere sau articole de iluminat din sticlă. Anul trecut, producţia realizată de ei a generat vânzări aproape 1,6 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de nivelul din 2014.

 

“Produsele pe care compania le realizează în zona industrială a oraşului Suceava sunt comercializate în proporţie redusă pe piaţa locală, respectiv de 5%, restul producţiei fiind exportată. Principalele pieţe de desfacere la export sunt SUA, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Bulgaria, Marea Britanie, dar şi Olanda”, spune Adriana Hîncu, director economic al Stil Glass.

Produsele din portofoliul companiei sunt executate şi decorate manual cu aur şi platină, design-ul fiind realizat atât în atelierul propriu de creaţie, cât şi de clienţii Stil Glass.

Adriana Hîncu mai spune că scăderea TVA de la 24% la 20% aplicată de la începutul acestui an nu se aplică producătorului de obiecte din sticlă, dar fiind faptul că majoritatea materiilor prime pe care le foloseşte Stil Glass, respectiv nisipul, soda calcinată, carbonatul şi alte chimicale se importă fără TVA din ţări precum Ucraina, Bosnia şi Herţegovina sau Italia, iar produsele comercializate sunt vândute pe plan extern, la fel, fără TVA.

 

Majorarea salariului va fi greu de susţinut

În schimb, creşterea salariului minim pe economie cu circa 19%, de la 1.050 de lei brut pe lună la 1.250 de lei brut/lunar programată pentru luna mai a acestui an, le vada bătăi de cap antreprenorilor din Suceava.

“Manopera la noi reprezintă o foarte mare parte din preţul produsului, respectiv 50%-60%. Astfel, o majorare a salariului este foarte greu de susţinut de societatea noastră, mai ales că şi în condiţiile actuale dările către stat sunt foarte mari, ajungând la aproximativ 150.000 lei /lunar”, adaugă  Adriana Hîncu.

Piaţa pe care activează Stil Glass, de fabricare a articolelor din sticlă, a depăşit în 2014 valoarea de 290 de milioane de lei în România, pe acest segment fiind active sub 100 de companii, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO