Producatorul de vinuri Domeniile Tohani a definitivat o investitie de peste doua milioane de euro intr-un nou centru de vinificatie, cu o capacitate anuala de doua milioane de litri de vin.
"Investitia este asigurata dintr-un fond Sapard, noul centru cuprinzand totul de la receptia strugurilor, vinificatie, invechire si imbuteliere", spune Virgil Mandru, directorul general al Domeniilor Tohani. Compania detine acum un centru de vinificatie de 10 milioane de litri de vin anual care va intra anul viitor intr-un program de modernizare a carui valoare a fost anuntata la doua milioane de euro.
Producatorul de vinuri estimeaza pentru acest an vanzari de 4,5 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Domeniile Tohani vinde pe piata vinuri sub marcile Princiar si Dolette, iar cel mai bine vandut soi de vin este Feteasca Neagra. "Desi consumatorul roman este in continuare orientat cu precadere catre vinuri albe, dulci si subtiri, in ultimul trei ani se remarca o crestere usoara a consumului de vin rosu si sec", spune Mandru. Compania are o retea de 25 de magazine in tara si o retea proprie de distributie.
Compania vinde peste 50% din vinurile sale in strainatate, una din principalele pietei fiind Germania. "Pentru productia din aceasta toamna am semnat, deja, un precontract cu o firma germana pentru exportul a circa 1 milion de sticle de vin a caror valoare se ridica la 1 milion de euro", afirma Mandru.
Domeniile Tohani detine in proprietate in regiunea Dealu Mare o suprafata de vita de vie de 1200 de hectare."Anul acesta va fi unul foarte bun pentru productia de struguri si ne va permite sa ne asiguram un profit care sa acopere pierderile din anii precedenti cauzate de productiile foarte scazute" afirma Mandru.
Domeniile Tohani are 250 de angajati, iar actionarul principal este Virgil Mandru.
Piata autohtona a vinurilor s-a situat anul trecut, conform estimarilor Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) la circa 270 de milioane de euro. Primii trei mari jucatori sunt Murfatlar Romania, Jidvei si Vincon Vrancea urmati de Vinarte, Vinterra, S.E.R.V.E., Halewood Romania si Carl Reh Winerry.