Companii

Dorin Boboc de la Allianz lasă serviciile financiare pentru agricultură

Dorin Boboc lasă serviciile financiare pentru agricultură
24.06.2010, 23:38 546

Cu aproape 20 de ani în urmă, Dorin Boboc pleca în America să-şiurmeze visul - acela de a deveni inginer în construcţii de avioane.A făcut facultatea la New York şi în scurt timp s-a angajat la unadintre cele mai mari companii care produc avioane militare şisubmarine nucleare. Nu era o meserie uşoară, însă era pasionat detehnica şi arta construcţiei de aeronave, iar cei trei anipetrecuţi la Northrop Grumman au fost cea mai bună alegere pentruun început de carieră.

N-a trecut mult până când în lumea lui Boboc a apărut un noucentru de interes - piaţa de capital, investiţiile bursiere şiinstrumentele financiare. Noua pasiune a fost şi cea care l-areadus acasă, unde îl aşteptau un MBA şi apoi un loc de muncă îndomeniu. Din 2007 a ajuns să conducă departamentul de investiţii alcelui de-al doilea cel mai mare fond de pensii private -Allianz-Ţiriac Pensii.

Aşadar, în mai puţin de 10 ani, Dorin Boboc a dat New Yorkul peBucureşti, avioanele pe pensii, iar acum face o nouă schimbare -pleacă şi din Bucureşti şi din pensii şi se mută la Alexandria, înTeleorman, unde va prelua conducerea afacerii de familie,dezvoltată de părinţii lui în urmă cu 18 ani. "Părinţii mei suntagronomi de meserie. Iniţial au făcut o fermă de cereale, însăafacerea s-a dezvoltat treptat, iar astăzi face parte dintr-unproiect integrat, care cuprinde silozuri de depozitare, moară,brutărie, precum şi utilaje pentru exploatarea terenuriloragricole", spune Boboc.

Este un business "care rulează câteva milioane de euro anual",iar rolul directorului de investiţii de la Allianz-Ţiriac Pensii vafi să-l dezvolte, atât ca volum, cât şi ca direcţii de activitate.Boboc a ales să profite de cea mai importantă resursă care li seoferă acum oamenilor de afaceri din toate domeniile - fondurileeuropene: "Deja am trimis un proiect de cofinanţare, care a fostaprobat şi pentru care investiţiile sunt în derulare, iar până lajumătatea lunii iulie avem termen să mai trimitem încă un proiectpentru dezvoltarea zonei de mecanizare a agriculturii". Cu altecuvinte, afacerea se va extinde în aria de exploatare aterenurilor, iar banii vor fi folosiţi în special pentru cumpărareade utilaje, care le vor suplimenta pe cele existente. 25 de oamenilucrează acum pentru familia Boboc şi alţi 15 vor mai fi angajaţiîn perioada următoare. În ceea ce priveşte terenurile exploatate,doar pe o mică parte au drept de proprietate, restul fiind luate înarendă.

Este o schimbare bruscă şi chiar dacă inginerul de avioanespecializat în pieţe de capital nu ştie încă foarte multe despreagricultură, faptul că preia frâiele afacerii începute de părinţiisăi reprezintă cel mai puternic catalizator.

Zona de sud, în special judeţul Teleorman, este recunoscută cafavorabilă pentru cine vrea să facă afaceri în agricultură.

Numărul celor tentaţi să investească în agricultură a crescut pemăsură ce au început să apară exemple de afaceri susţinute cufonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO