Companii

Douăsprezece state UE au PNRR-urile aprobate şi se pot apuca de treabă. România aşteaptă toamna şi riscă să piardă şi un an din folosirea banilor din Fondul de Modernizare

ANALIZĂ

Vlad Gheorghe, reprezentant Horvath

Vlad Gheorghe, reprezentant Horvath

Autor: Roxana Petrescu

02.07.2021, 19:45 294

♦ Grecia, Luxemburg, Danemarca, Spania, Portugalia, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia şi Franţa se pot apuca de lucru, acestea fiind ţările care au deja Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobate de Comisia Europeană ♦ România aşteaptă unda verde abia la toamnă şi între timp riscă să piardă şi un an pentru utilizarea banilor din Fondul de Modernizare ♦ Există însă şi o veste bună, potrivit guvernului: Mai sunt şi alte ţări ca noi.

România pierde startul în utilizarea banilor din Me­canismul de Redresare şi Rezilienţă, în contextul în care PNRR-ul depus în ultima clipă de guvern, la finalul lunii mai, nu a primit unda verde de la Comisia Europeană. România vrea să atragă 29,2 miliarde de euro prin acest mecanism prin care se urmăreşte redresarea economiilor postpandemie, din care numai 13 miliarde de euro sunt granturi. Restul reprezintă bani împrumutaţi pentru proiecte care trebuie să fie finalizate în 2026.

Spre comparaţie, alte 12 state membre UE sunt gata să pună banii la treabă, dar pre­mie­rul Florin Cîţu dă asigurări că acest lucru nu este o problemă pentru că sunt şi alte state în situaţia României, cu planurile nea­pro­bate. „Cei de la Comisia Europeană intră în vacanţă. Sunt vreo şase, şapte ţări care vor avea PNRR la toamnă. Nu este nicio problemă, contează să luăm toţi banii“, a spus recent premierul într-o emisiune difuzată de Digi TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO