Companii

Dragoş Damian, CEO, Terapia: 10% din deficitul de balanţă comercială din România vine din zona medicamentelor, în vreme ce în alte ţări excedentul vine din industria farmaceutică. Polonia şi Ungaria, ţări cu care ne comparăm, au excedent

ZF Health&Pharma Summit 2024

Dragoş Damian, CEO, Terapia: 10% din deficitul de...

Autor: Florentina Niţu

23.09.2024, 13:54 223

Există o tendinţă sau o dorinţă de a investi în industria farmaceutică în România, însă condiţiile de acordare a ajutoarelor de stat pentru creşterea capacităţii de producţie locale a medicamentelor nu sunt adaptate la piaţă, astfel că producătorilor le este greu să le acceseze, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia.

„Cel mai important lucru este că 10% din deficitul de balanţă comercială din România vine din zona medicamentelor (suntem o ţară de import), în vreme ce alte ţări, marea majoritate a excedentului sau din scăderea de deficit vine din industria farmaceutică. Polonia şi Ungaria, ţări cu care ne comparăm, au excedent”, a afirmat Dragoş Damian, CEO al Terapia în cadrul ZF Health&Pharma Summit 2024.

Pentru produ­cătorul de medicamente Terapia Cluj, parte a gru­pului indian Sun Pharma, cu o cifră de afaceri pe an fiscal de 1,2 miliarde de lei, exporturile sunt în jur de 30% din totalul cifrei de afaceri.

Compania produce peste 100 de milioane de cutii de medicamente pe an. Acesta este volum existent, dar capacitatea instalată este de aproape 200 de milioane. În continuare, investeşte în zona de energie, de IT, de retehnologizare şi în resursă umană. Fabrica angajează peste 800 de oameni şi are o istorie de peste 100 de ani de la înfiinţare.

„Există o tendinţă sau o dorinţă de a investi în farma în România. Din păcate, autorităţile nu prea ştiu ce să facă. Au fost multe proiecte cu ajutoare de stat, dar fără consultarea noastră. Le-am spus să nu mai dea ajutor de stat pentru investiţii în greenfield, ci să dea şi ajutor de stat pentru investiţii în echipamanete, care costă mai puţin şi care pot creşte output-ul companiilor farmaceutice, dar şi taxele şi impozitele acordate de acestea”, a spus Damian.

El a adăugat că atunci când se stabilesc criteriile de eligibilitate pentru câştigătorii proiectelor nu ar trebui să mai fie o condiţie să ai un număr foarte mare de angajaţi, să creezi locuri de muncă multe, pentru că tehnologia nouă este foarte performantă. „De exemplu, o combină care ambalează 500 de cutii de medicamente pe minut este deservită de patru angajaţi şi eu n-am de unde să scot locuri de muncă pentru 250 de oameni ca să mă încadrez în criteriile Ministerului Finanţelor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels