Companii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Domnule Ciolacu, Domnule Dâncu, aceeaşi solicitare: daţi-mi 100 de milioane de euro şi construim trei fabrici: una de vaccinuri, una de injectabile pentru ATI şi una de alcool izopropilic

Opinie

Dragoş Damian, CEO Terapia:  Domnule Ciolacu, Domnule...

Autor: Dragos Damian

24.08.2020, 16:22 3154

Şi aceeasi statistică prezentată cu puţin timp în urmă (n.red, in opinia adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ludovic Orban)

In 1990 aveam 72 de combinate chimice (nu mai ineficiente decat cele din alte ţări din Europa de Est, care s-au salvat), un sistem performant de învăţământ (12 scoli profesionale, 23 licee, 17 facultati si 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea echivalentul de azi a circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producţia industrială de atunci.

Acum, în 2020, daca a mai rămas un sfert din capacitatile de producţie şi s-a ales praful de marea majoritate a celor din invatamant, iar domeniul aduce venituri de doar 3 miliarde Euro si aproape  jumătate din deficitul balanţei comerciale a României.

Inainte de 1990, o stim cu totii, industria chimica avea o “pila” la conducerea tarii. Astazi nu mai avem nimic, toti guvernantii care s-au succedat discuta doar cu coalitii si camere de comert care promoveaza interese de consum si nu de investitii, omitand sa vada rolul strategic al industriei chimice.

Astfel incat ne-am trezit in pandemie cu o lista de lipsuri si cu mana intinsa.

Ne-am anjagat in plina criza sanitara ca vom face de exemplu mai mult pentru industria medicamentelor si a dezinfectantelor, ramuri derivate din industria chimica, dar ca prin minune dezbaterea s-a inchis, iar oamenii de afaceri care au crezut povestea au contabilizat pierderi din investitii si capital de lucru, pentru ca prioritate au tot importurile.

As insista asupra a ceea ce am scris mai sus: s-a tot spus ca industria chimica din anii ’90 trebuia inchisa pentru ca era energofaga, ineficienta, poluanta.

Nici o grija, la fel era si industria din Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, tari din UE, dar pot fi date exemple si tari terte, Iugoslavia, Ucraina, etc. Insa guvernele din aceste tari au ales privatizarea strategica sau controlul de stat, eficientizare si internationalizare.

Toate companiile din Polonia, Cehia si Ungaria, in legatura intr-un fel sau altul cu chimia si in marea lor majoritate infiintate inainte de caderea Cortinei de fier, au ramas in picioare si chiar mai mult, s-au internationalizat, exporta atat in UE cat si catre Est.

Pentru ca guvernele din aceste tari nu au acceptat ca troc pentru aderarea la UE pierderea de suveranitate economica, si in nici un caz in domeniul chimiei, asa cum a facut-o Romania.

Si, o tema separata de reflectie: pierdere de suveranitate economica este si ca ne ostilizam relatiile cu Rusia si Turcia, unde SUA si UE fac bine-merci afaceri de sute de miliarde de Euro.

Lipsa de educatie, de job-uri si de sanse, mai ales in rural, care genereaza asistati social, este un efect al pierderii de suveranitate economica prin dezindustrializare si dezagrarizare.

Romania nu se poate dezvolta sustenabil daca nu avem, pana in 2030, un proiect strategic de politici publice in domeniul reindustrializarii, iar cea mai bune cale de a taia etape este de a reface industria chimica, sectorul a ajuns sa genereze anul trecut 50% din deficitul comercial, peste 8 miliarde Euro.

Si 2020 nu se va termina bine deloc din cauza crizei sanitare si economice, mai mult ca sigur vom ajunge la un deficit bugetar de 10% si la o datorie publica de 50% din PIB - nu stiu daca a facut cineva aceasta paralela: Ucraina are o datorie publica de 65% din PIB, dar este in razboi de 6 ani….

Agentiile de presa din toata lumea arata cum tarile dezvoltate pompeaza zeci de miliarde de dolari in companiile chimice si farmaceutice si incep on-shoring-ul facilitatilor de productie. De ce farma si chimie? Pentru ca sunt motoare de progres tehnologic, locuri de munca, venituri la buget, sustanabilitate si suveranitate economica.

100 milioane de Euro pentru trei fabrici, una de vaccinuri, una de produse injectabile pentru ATI si una de alcool izopropilic, reprezinta echivalentul a 0,12% din cele 80 miliarde pe care Romania le va primi de la UE.

Nu numai ca romanii vor avea acces neintrerupt la produse sanitare, dar vom recupera rapid investitia exportand in tarile in curs de dezvoltare. Si vom reabilita pana in 2030 un sector economic strategic care poate face foarte mult pentru Romania

Asadar, Domnule Ciolacu, Domnule Dancu, 100 milioane de Euro reprezinta mai mult decat o investitie intr-un domeniu industrial care va aduce bani Romaniei, ei sunt sansa sa ne recastigam suveranitate economica, iar patriotismul despre care ati vorbit are drept catalizator si suveranitatea economica.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO