Companii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Oamenii de afaceri se îmbulzesc la Premierul Cîţu să primească bani în pandemie. Nu am văzut pe nimeni să meargă să-l întrebe “pot să fac la mine în companie un centru de vaccinare?”

Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Oamenii de afaceri se...

Autor: Dragos Damian

12.04.2021, 15:15 383

(afis intern)

Citim despre numeroarele intalniri ale Premerului Florin Cîţu cu mediul de afaceri in vederea compensarii efectelor pandemiei din diverse sectoare economice. Nu mi-e foarte clar cine sunt favoritii la intalniri, spun doar ca fabricile de medicamente din tara nu au fost chemate niciodata, desi noi nu cerem compensatii, ci dimpotriva, oferim solutii ca aducem mai multe venituri la buget.

Probabil Premierul este vizitat de coalitii, camere de comert, consilii, lobisti, cei care invata de ani de zile guvernele Romaniei cum sa conduca afacerile, in asa fel incat incat am devenit ceea ce suntem astazi, exportatori de forta de munca si importatori a celor mai banale produse.

La sfarsitul fiecarei intalniri, citim de asemenea ca Premierul Florin Cîţu cere sprijin mediului de afaceri pentru accelerarea vaccinarii. Absolut normal, pentru ca fara sa atingem tintele de vaccinare afacerile nu-si pot relua cursul normal, oricati bani s-ar pompa din rezerve, planuri de redresare si PNRR-uri. Si trebuie spus categoric, tinta Premierului de 1 iunie sau 1 iulie este o tinta greu de atins fara implicarea mediului de afaceri, mai ales a siturilor industriale, care sa-si trimita oamenii la vaccinare.

Pana acum s-a auzit doar de Antibiotice Iasi care si-a pus fabrica la dispozitia autoritatilor pentru vaccinare si de initiativa Prefecturii Cluj care deschide centre de vaccinare in parcul industrial din Jucu, un mare angajator, cu o capacitate de vaccinare de cel putin 2-3 mii de oameni pe zi – angajatii din parc dar si locuitorii din zona.

S-ar putea sa fie mai multi angajatori care au centre de vaccinare, mai ales din randul celor industriali. O fabrica cu 100-150 de angajati, inclusiv (sau mai ales) din mediul rural, poate deschide fara probleme un centru de vaccinare pentru angajati, membrii familiilor si locuitorii din proximitate.

Din 850 de angajati, compania mea are 781 vaccinati cu prima doza, cu rapelul sau inscrisi in platforma de vaccinare in asteptare.  Am discutat mult cu angajatii, le-am explicat avantajele vaccinarii (inclusive riscurile), s-a inteles ca siguranta la locul de munca si mobilitatea in concediu vor avea de castigat prin vaccinare. Poate a ajutat domeniul de activitate, dar oamenii au inteles si s-au pus pe treaba.

Centre de vaccinare deschise in fabrici, in parcuri industriale si in spatii logistice pot duce tinta de vaccinare chiar la peste 100 mii de subiecti pe zi, si este in interesul comunitatii de afaceri sa atingem cat mai curand acea imunitate de turma despre care se vorbeste. Asadar, atunci cand oamenii de afaceri il intreaba pe Premierul Cîţu ce poate face pentru ei, sa intrebe si ce pot face ei pentru Premierul Cîţu, si mai mult ca sigur raspunsul va fi sa se implice direct in vaccinare.

Ramane totusi de incercat la un moment dat si stimulentul (deductibil) de 50 lei / angajat vaccinat, orice conditionare pozitiva va face minuni.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO