Dragoş Damian, Terapia: Fiscalitatea alungă producătorii de medicamente generice. Anul acesta vom asista la o criză serioasă a producătorilor din acest sector

Secțiune susținută de Medlife Logo

26 apr 2017 Autor: Cristina Bellu

Comparativ cu anii anteriori, evoluţia de anul acesta a pieţei medicamentelor generice nu prezintă modificări notabile, în condiţiile în care statul român cheltuie pentru decontarea parţială sau totală a medicamentelor (începând cu 2011- n. red.) doar 6 miliarde de lei pe an, în timp ce necesarul real este de aproximativ 8-9 miliarde de lei pe an, restul fiind plătit de producătorii de medicamente prin taxa clawback, este de părere Dragoş Damian, CEO al Terapia, în cadrul Health Forum 2017, conferinţa Asociatiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.
 
„Interesant este că producătorii de generice plătesc aceeaşi cotă de taxă clawback ca producătorii de medicamente inovative care uneori sunt de mii de ori mai scumpe“, a spus Dragoş Damian.
 
Prin taxa clawback fiecare producător întoarce către statul român o valoare din suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, acesta reprezentând un mecanism prin care se urmăreşte împărţirea poverii financiare între stat şi producător.
 
Prin faptul că pe lista medicamentelor compensate au fost puse foarte multe molecule, lucru care va determina o creştere a vânzărilor de medicamente aflate sub patent şi în condiţiile în care statul nu suplimentează bugetul actual de 6 miliarde de lei, iar producătorii vor fi nevoiţi să plătească clawback indiferent dacă au realizat vânzări sau nu, şeful Terapia apreciază că anul acesta vom asista la o criză serioasă a producătorilor de medicamente generice.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.04.2017

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
producatori
, medicamente
, dragos damian
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide