Companii

Dragoş Popa, Roland Berger: E nevoie de 100-150 mil. euro pentru infrastructura Sistemului Garanţie-Returnare

Dragoş Popa, Roland Berger: E nevoie de 100-150 mil....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.11.2021, 07:00 190

Punerea la punct a infrastructurii necesare Sistemului Garan­ţie-Retur­nare (SGR) va im­plica inves­ti­ţii de pes­te 100 mil. euro, sunt es­ti­mă­rile com­paniei de cerce­ta­re şi analiză Roland Berger.

„Va trebui inves­tite 100-150 de mi­lioane de euro în toată infra­struc­tura ne­cesară: apara­te­le de takeback, siste­mul IT din spate, cent­rele de sor­tare, flota de camioane pen­tru trans­port. Sistemul va avea trei surse de finan­ţare: vân­zarea mate­rialelor că­tre reciclatori la un preţ mai mare de­cât costul real, ba­nii nereturnaţi - care reies din am­ba­la­jele ce nu mai sunt aduse înapoi, şi ac­ţionarii opera­torului“, spune Dragoş Popa, consultant la Roland Berger.

Sistemul Garanţie-Re­turnare pre­su­pune că orice consu­mator va plăti o garanţie de 0,50 lei atunci când va cum­păra o băutură de la un co­merciant. După go­li­rea ambala­ju­lui, pent­ru a pu­tea recupera ga­ranţia, con­sumatorul va trebui să îl adu­că într-unul dintre punctele de returnare organizate de comer­cianţi. În schimbul ambalaju­lui gol, con­su­ma­torul va primi înapoi, pe loc, va­loarea garanţiei plătite iniţial.

România şi-a setat o ţintă de peste 90% în ceea ce priveşte gradul de returnare a recipientelor în care se vând bere şi băuturi răcoritoare după implementarea SGR. Acest obiectiv ar urma să fie atins în primii trei-patru ani de la punerea în funcţiune, pentru primii doi ani ţinta fiind de 75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO