Dragoş Soare, fondatorul companiei Sanagro, înfiinţată în 2007, care cultivă cereale şi oleaginoase pe o suprafaţă de 2.000 de hectare în judeţul Ialomiţa, are un plan multianual de investiţii prin care îşi propune să extindă sistemul de irigaţii pe cel puţin 300 de hectare în fiecare an, ca răspuns la seceta din ultimii ani agricoli în zona sa.
„Nu mai aştept fonduri europene. Merg la bancă, cer bani, investesc în sisteme de irigaţii şi merg mai departe. Avem un proiect multianual, iar în fiecare an ne propunem să amenajăm cel puţin 300 de hectare de la zero. Avem acces la apă prin canale care au fost parţial reabilitate şi investim atât în infrastructura subterană, cât şi în cea supraterană. Facem sisteme de irigaţii cu pivoţi şi prin picurare, cu forţe proprii şi cu eforturi mari“, a spus Dragoş Soare, fondatorul Sanagro, în cadrul conferinţei ZF/BT „Pentru o agricultură profitabilă“ de la Slobozia.
El a adăugat că anul 2024 a fost extrem de dificil pentru companie. Deşi a reuşit să obţină o tonă de porumb la hectar pe terenurile neirigate, comparativ cu alte zone unde producţia a fost de doar 50 de kilograme, provocările au fost mari. Chiar şi pe terenurile irigate, la unii fermieri, au apărut dificultăţi, deoarece sunt necesare ajustări pentru optimizarea producţiei şi pentru a obţine profit.
În prezent, suprafaţa amenajată pentru irigaţii la nivel naţional este de 1,6 milioane de hectare, însă doar aproximativ 500.000 de hectare sunt efectiv irigate. În acelaşi timp, în 2024, seceta a afectat o suprafaţă de 2,3 milioane de hectare, adică aproape jumătate din suprafaţa totală cultivată cu cereale.