Companii

Drama crizei continuă. Cele mai mari insolvenţe în 2015: primele 20 de companii au avut afaceri de 5 miliarde de lei

Drama crizei continuă. Cele mai mari insolvenţe în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

05.02.2016, 00:08 5049

Anul trecut au intrat în insolvenţă 10.000 de companii, la jumătate faţă de anul anterior, acestea având în total 82.000 de angajaţi.

Cele mai mari 20 de com­pa­nii intrate în in­sol­venţă anul trecut au afa­ceri de aproape 5 mi­liar­de de lei, primii cinci ju­cători aflaţi în procedură de reor­ganizare judiciară realizând aproape 60% din business, conform unei analize a ZF pe baza datelor ONRC.

Anul trecut numărul firmelor in­trate în insolvenţă s-a redus la jumătate, însă ponderea companiilor mari intrate în reorganizare s-a accentuat.

„Efectul de contagiune şi pro­pa­gare a unor şocuri negative este mult mai rapid în prezent, iar incidenţa insol­ven­ţelor în rândul companiilor mari, cu cifră de afaceri de peste un milion de euro, rămâne ridicată“, spune Iancu Guda, services director „n cadrul Coface România, companie care oferă şi servicii de management al creanţelor comerciale.

El explică faptul că, pe fondul restricţiilor de finanţare din ultimii ani, companiile mari au jucat un rol din ce în ce mai mare de „bănci comerciale“ pentru IMM-uri. Acest lucru s-a trans­for­mat într-un dezavantaj pentru jucă­torii de talie mare.

Cea mai mare firmă intrată în insolvenţă anul trecut şi mai apoi în faliment este compania de asigurări Astra Asigurări, al treilea jucător de pe piaţa de profil după primele subscrise, care are o istorie de 25 de ani.

În retail, cea mai importantă insolvenţă a fost cea a companiei Family Home Concept SRL (fosta Domo Retail SRL), care până în vara anului trecut opera reţeaua de electro-IT Domo.

Pe de altă parte, se remarcă o pondere mare, de circa 70% în top 20 de companii în insolvenţă, a companiilor cu acţionariat majoritar românesc. Companii precum retailerul de bricolaj Ambient, reţeaua de magazine Succes sau producătorul de carne Doly-Com sunt doar câteva din cele mai mari businessuri româneşti care au intrat anul trecut în procedura de reorganizare judiciară.

„Companiile străine au management de tip corporatist, în timp ce antreprenorii români vor să fie şi acţionari şi să conducă, vor să facă tot în companie“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO