Companii

Dramatic. Importăm usturoi de 14,5 mil. euro, iar jumătate vine din Olanda

Dramatic. Importăm usturoi de 14,5 mil. euro, iar...

Autor: Roana Rotaru

23.10.2017, 00:07 2008

„Nu e vorba că noi nu am putea să producem, problema este că noi, producătorii, nu avem unde să vindem, decât în pieţe şi magazinele mici."

România a importat anul trecut usturoi de peste 65 mil. lei (14,5 mil. euro), de cinci o mai mult faţă de cât importa în urmă cu cinci ani, potrivit datelor Eurostat. În jur de 5.300 de tone de usturoi au intrat în ţară anul trecut, la un preţ mediu de circa 12 lei pe kilo­gram (2,7 euro), potrivit sursei citate. „Usturoiul este o plantă sensibilă. Îţi trebuie maşini speciale de plantat şi recoltat. Noi nu suntem în stare să ne asigurăm nici măcar seminţele, că dacă am avea seminţele am avea şi cultură. În acest sens, vreau să încerc să obţin un ajutor de minimis de la Ministerul Agriculturii, un sprijin pentru legumi­cultori măcar pentru seminţe“, a spus Aurel Tănase, preşedintele Organi­zaţiei Interprofesionale pentru Pro­duse Agroalimentare de Legume şi Fructe. După valoarea importurilor de usturoi din 2016, principalele ţări din care importăm usturoi sunt Olanda, Ungaria şi Republica Cehă, olandezii acoperind jumătate din valorea totală a importurilor de usturoi din 2016. „Nu e vorba că noi nu am putea să producem, problema este că noi, producătorii, nu avem unde să vindem, decât în pieţe şi magazinele mici. Situaţia aceasta este valabilă pentru toate produsele agricole“, a declarat pentru ZF un producător de usturori din Târgu-Mureş, judeţul Mureş, care îşi vinde producţia anuală de circa 50-60 kilograme pe site-ul de anunţuri publicitare OLX, la un preţ de 12 lei pe kilogram.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO