Companii

După Afaceri: WeWilder este primul campus de coworking rural din România. Ce înseamnă asta?

După Afaceri: WeWilder este primul campus de coworking...

Autor: Cristina Roşca

12.10.2020, 18:30 278

WeWilder, o iniţiativă a WWF, spune povestea găsirii unui alt mod de a împrieteni natura cu comunitatea de oameni din Armeniş, judeţul Caraş-Severin, cu ajutorul vizitatorilor care vin aici.

Undeva între Herculane şi Caransebeş, aproape 60 de zimbri au fost reintroduşi în Carpaţii Meridionali, respectiv Munţii Ţarcu. Acest animal sălbatic masiv poate fi astfel găsit în habitatul lui natural, iar o expediţie pe urmele zimbrilor înseamnă mai mult decât un safari românesc, înseamnă o excursie într-o zonă puţin cunoscută, dar cu un potenţial turistic uriaş, cu o gastronomie autentică şi o distanţare fizică garantată. Şi tocmai de la acest potenţial a apărut ideea proiectului WeWilder.

„Povestea WeWilder este povestea găsirii unui alt mod de a împrieteni natura cu comunitatea de oameni din Armeniş, cu ajutorul vizitatorilor care vin aici“, spune Alina Floroi, cohesion facilitator în cadrul proiectului.

Armenişul este un sat din judeţul Caraş-Severin. Acesta este totodată locul ales pentru revenirea zimbrilor în Carpaţii Meridionali. În acest colţ de Românie, WWF - prin Oana Mondoc, responsabilă cu dezvoltarea comunitară şi inovaţie - a căutat să dezvolte cu localnicii experienţe culinare precum brunch-uri sau mese în natură pentru excursiile la zimbri şi a colaborat cu oameni din Armeniş pentru a transforma case care erau nelocuite în pensiuni.

„Şi totuşi, a reieşit ideea că ar fi nevoie de un spaţiu centralizat în sat, dar şi în natură cumva, un loc care să aducă la nivelul următor experienţele gastronomice, să fie un loc de cazare, dar şi un loc de transfer al cunoştinţelor dinspre voluntari şi experţi veniţi dinafară şi localnici.“

Proiectul WeWilder a fost lansat cu ocazia obţinerii unei finanţări de 100.000 de dolari, însă bugetul total estimat este de 350.000 de euro. El a fost configurat pe hârtie ca un campus pe un deal de lângă comuna Armeniş, care conţine câteva căbănuţe (chilii) realizate în stil minimalist din materiale naturale şi un corp central (zâna) care să adăpostească o bucătărie comunitară şi un spaţiu comun, un spaţiu de co-working rural.

Citiţi această poveste integral şi descoperiţi mai multe interviuri şi articole în ediţia actuală a revistei După Afaceri Premium, apărută vineri 2 octombrie pe piaţă, şi pewww.da.zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO