Companii

După Camelia Şucu şi Mihai Miron, Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill, vede potenţialul fermelor. Banii vor veni indirect, spune el

După Camelia Şucu şi Mihai Miron, Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill, vede potenţialul fermelor. Banii vor veni indirect, spune el

Autor: Cristina Rosca

26.09.2011, 00:07 4013

Acesta este un plan pentru perioada 2012- 2017. La început vom produce legume pentru zacuscă, vinetele şi murăturile pe care le folosim în restaurantele noastre. Ulterior, vom obţine certificarea şi vom începe să producem şi bio, respectiv legume", spune Petrescu.

Pentru a obţine certificarea bio este nevoie ca terenurile să intre într-un proces de reconversie care durează mai mulţi ani.

Procesul de reconversie presupune ca terenul respectiv să fie curăţat de pesticide, în grăşăminte şi fertilizatori chimici.

El explică faptul că deţine cinci loturi de teren la Mihăileşti, judeţul Giurgiu, pe care vrea să le unească şi să facă o fermă de 7 hectare.

"Nu doresc să mă transform în agricultor, însă doresc să am un control mai bun asupra produselor pe care le utilizăm în restaurante." Petrescu explică faptul că această idee i-a venit în urmă cu cinci ani, când a cumpărat terenurile. Ulterior s-a decis să o şi pună în practică. Deşi economia era într-o perioadă de boom, preţurile terenurilor în momentul când au fost achiziţionate de Petrescu nu ajunseseră la nivelul lor maxim, atins în 2008. El recunoaşte însă că este o investiţie pe termen lung, care nu îi va aduce bani direct, însă va ajuta imaginea companiei şi va contribui la fidelizarea clienţilor. "Banii vor veni indirect."

Alte exemple

Petrescu nu este singurul om de afaceri care şi-a făcut fermă. Un alt exemplu este Camelia Şucu, una dintre cele mai bogate femei de afaceri locale, cunoscută mai ales prin prisma businessului din industria mobilei de lux Class Living. Ea declara în urmă cu câteva luni că vrea să se "reinventeze" şi să înceapă o afacere de la zero în agricultură. Şucu spunea că vrea să dezvolte un proiect de tip greenfield prin care să construiască trei ferme de vaci în judeţele Arad şi Alba, unde va achiziţiona sau va lua în arendă terenuri.

De asemenea, Mihai Miron, unul dintre primii oameni de afaceri care au investit în industria locală de medicamente, deţine o fermă de vaci în judeţul Alba. Potrivit ultimelor informaţii, ferma Bioterra a lui Miron este şi unul dintre principalii furnizori de lapte ai Albalact.

De ce fermă?

Omul de afaceri Dragoş Petrescu doreşte să producă la Mihăileşti alimente bio pentru a le folosi în propriile restaurante. Începând cu luna decembrie a acestui an el va introduce în restaurantele sale şi meniul bio. Alimentele bio vor fi cumpărate de la furnizori români şi străini.Petrescu deţine lanţul de restaurante City Grill, City Café (cafenele), Caru' cu Bere (în administraţie), Buongiorno (restaurant), Hanu' Berarilor (berărie), Cantina Sport Bar (bar), Bundetot (shaormerie) şi BackWerk (brutărie).

"Vom introduce acest meniu în toate restaurantele noastre, mai puţin în Bundetot şi Cantina Sport Bar. Vom avea 3-4 variante la fiecare fel de mâncare organic, iar acest meniu va fi disponibil pe toată perioada zilei." Petrescu spune că în ultimii ani el a studiat ce e bine să mănânci şi ce nu şi a ajuns să fie foarte atent la alimentaţia sa.Aşa a pornit ideea meniului bio.

El explică faptul că deja au identificat furnizorii şi acum se află în faza testării produselor. Furnizorii sunt atât români (pentru produse din carne şi legume), cât şi străini din Germania, Austria şi Danemarca. Furnizorii români sunt din Mara mureş, Călăraşi şi din apropierea Bucureştiului.

"Tot mai mulţi clienţi îşi doresc să mănânce bio, şi diferenţa de preţ nu este semnificativă, respectiv 10-20%".

Despre business

Petrescu, care activează pe piaţa restaurantelor, barurilor şi cafenelelor, spune că se aşteaptă în acest an la afaceri cu 16-18% mai mari decât în 2010, când se ridicau la 16 mil. euro.

"Creşterea vine în special de la restaurante şi berării. Luna septembrie a fost foarte bună, pentru că a fost vremea frumoasă şi am ţinut terasele deschise. Am în plan să ţin terasele şi în octombrie." Omul de afaceri, cu o experienţă de peste un deceniu în domeniul restaurantelor, de ţine 17 unităţi în domeniul restaurantelor. Dintre acestea trei sunt deschise din 2011.

Astfel, de la începutul anului el a deschis o shaormerie Bundetot (Bucureşti - Obor), o brutărie Backwerk (Bucureşti - Magheru) şi două cafenele City Cafe (Bucureşti - Otopeni, Bucureşti - Sevastopol).

Shaormeria Bundetot de la Obor a fost închisă însă din cauza unor probleme administrative. Până la finalul anului va fi inaugurată şi berăria Hanu' Berarilor (Bucureşti - Pache Protopopescu).

Petrescu, care controlează mai multe businessuri pe segmentul restaurantelor, a investit circa 650-900.000 de euro în acest an, potrivit calculelor ZF, care au la bază valoarea medie investiţională pentru fiecare tip de unitate.

Berăria de pe Pache Protopopescu îl va costa pe Petrescu 3-4 mil. euro, însă suma cuprinde şi va loarea terenului pe care este construită berăria.

Omul de afaceri spune că preferă să achiziţioneze terenurile pe care îşi construieşte restaurante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO