Companii

Dupa ciment, Lafarge mizeaza pe tigla, seminee si cosuri de casa

10.05.2004, 00:00 43



Grupul de companii Lafarge din Romania a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere cu 6% a cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat Philippe Questiaux, presedinte si director general al Lafarge Romcim, principala companie a grupului.



Gigantul francez mizeaza pe intregul an pe o rata de crestere cel putin egala cu cea din primul trimestru, in conditiile in care Lafarge a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri pentru operatiunile sale pe piata romaneasca de 6.000 mld. lei (171, 5 mil. euro).



Grupul francez Lafarge, intrat pe piata romaneasca in 1997, activeaza acum in domeniul producerii cimentului prin compania Lafarge Romcim, gips carton - Lafarge Arcom Gips (unicul producator), Lafarge Agregate Betoane (pe agregate si betoane). In plus, Lafarge detine pachete de actiuni si la partenerii sai din domeniul sistemelor de invelitori (tigla) - Bramac Brasov, respectiv pe segmentul sistemelor de cosuri - Schiedel.



Compania, cu facilitati de productie pe ciment, betoane si gips carton, si-a propus sa intre in productie si pe celelalte segmente de piata, unde este prezent - tigla si cosuri.



Bramac, care este detinuta in proportii egale de catre grupul Lafarge si producatorul austriac de caramizi Wienerberger, va dispune din aceasta vara de o fabrica de tigla la Sibiu. Investitia, in valoare de 6 milioane euro, are ca termen de finalizare luna iunie a acestui an. Fabrica va fi destinata initial deservirii cererii interne, dar pe masura ce isi va extinde capacitatile de productie vor putea fi acoperite si comenzi pentru export.



Cota de piata detinuta de Bramac este de aproximativ 25%, avand vanzari de 2,5 milioane metri patrati de tigla, pe o piata estimata la aproape 10 milioane metri patrati.



Pe de alta parte, filiala locala a grupului Schiedel Kaminwerke Gmbh Austria, de asemenea membru al grupului Lafarge, va intra pe piata in acest an cu prima linie de productie, dupa cum sustin oficialii firmei.



Schiedel, care vinde sisteme de cosuri de fum prefabricate ceramice si metalice, a investit pana acum 3 mil. euro in Romania, iar pana la finele anului vrea sa puna in functiune o linie de productie, in urma unei investitii de un milion euro.



Schiedel, care a introdus pe piata romaneasca o gama larga de seminee, si-a propus ca principal obiectiv cresterea cotei de piata de la 20% la 40-50% pana in 2006.



Divizia Lafarge Romcim, pe piata cimentului, detine circa o treime din piata romaneasca a cimenului, cu vanzari de 1,6 milioane tone ciment. Exporturile au 1,2 milioane tone in special catre tari din Africa.



"Piata materialelor de constructii cunoaste o tendinta pozitiva care se va accelera in anii urmatori datorita cresterii veniturilor personale si a fluxurilor de fonduri din Uniunea Europeana, in vederea pregatirii Romaniei pentru aderare. Ne asteptam ca piata de ciment sa continue sa creasca in 2004 cu aproximativ 4%, fapt datorat in special proiectelor noi si mai putin lucrarilor de renovare", a spus Philippe Questiaux.



Piata cimentului in Romania a inregistrat o crestere estimativa de 5% in 2003, comparativ cu cresterea de 10% in 2002, nivelul total al volumelor vandute fiind de aproape 5 milioane tone.



Producatorul de gips carton Lafarge Arcom Gips, controlat de francezi in proportie de 90%, are o cota de piata de 30% pe piata gipsului, ocupand locul al treilea. Valoarea estimativa a pietei a fost de 16,5 milioane metri patrati pe anul 2003, pentru acest an fiind asteptata o crestere de 20%. Pe langa Rigips Romania, Knauf si Norgips, pe piata a intrat si ABS din Turcia, deocamdata doar prin intermediul distribuitorilor.



Pe piata ipsosului, Lafarge Arcom Gips estimeaza ca detine o cota de 25%.



Investitia de capital a grupului Lafarge pe piata romaneasca depaseste 300 mil. euro, avand acum in portofoliu trei fabrici de ciment, o retea de statii de betoane si agregate si o fabrica de gips carton.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO