Companii

Dupa Diverta, si TCE Logistica, firma controlata de Octavian Radu, depune armele in fata creditorilor. De ce?

Sorin Sofian: Aveam nevoie de reesalonarea datoriilor

Sorin Sofian: Aveam nevoie de reesalonarea datoriilor

09.06.2010, 23:43 169

Compania de curierat TCE Logistica, unul din primii cincicurieri, parte a grupului RTC Holding controlat de omul de afaceriOctavian Radu, a cerut intrarea in insolventa in vedereareorganizarii judiciare. Datoriile companiei catre terti se ridicala 8,5 milioane de euro, din care 3,3 mil. euro sunt creditebancare.

Anuntul intrarii in insolventa al companiei de curierat vine lamai putin de doua saptamani de la intrarea in insolventa aretailerului Diverta, care a ales de asemenea sa intre inreorganizare judiciara in vederea achitarii unor datorii de peste10 mil. euro. Pentru ambele companii, administratorul judiciar vafi Casa de Insolventa Transilvania.

"O parte dintre clientii nostri au intrat in insolventa inultimele 18 luni, generandu-ne astfel probleme de cash flow. Pelanga aceasta presiune, incepusera sa devina destul de apasatoareproblema penalitatilor, care se adauga datoriei cumulate. Aveamnevoie de reesalonarea datoriilor si de eliminarea acestorpresiuni", a declarat Sorin Sofian, CEO-ul companiei de curierat.El a mai adaugat ca toate aceste probleme au impus reorganizareajudiciara, care va fi parcursa in urmatorii doi-trei ani, timp incare TCE Logistica va continua sa functioneze normal.

Un an extrem de dificil

Anultrecut, compania TCE Logistica a finalizat cu o cifra de afaceri de19,5 mil. euro, fata de 17 mil. euro in 2008, insa cu pierderi.Rezultatul operational (EBITDA) a fost de minus 0,35 mil. euro,potrivit reprezentantilor companiei. "2009 a fost un an extrem dedificil pentru toata piata. Strategia noastra de a optimizabusinessul a insemnat reducerea personalului si o serie de masuride reducere a costurilor pe toate planurile", a precizat SorinSofian. El a mai sustinut ca rezultatele obtinute in urma aplicariiacestor masuri au fost "importante", in sensul ca s-a reusitstabilizarea companiei in ultimele luni ale anului trecut."Continuam insa sa resimtim puternic efectele crizei din cauzadatoriilor acumulate pe parcursul anului trecut."

Intrarea in reorganizare judiciara este o consecinta directa acrizei economice din Romania, situatie care a afectat puterniccompania in 2009. TCE Logistica a trecut anul trecut printr-unproces de restructurare, dupa ce a achizitionat brandul Curiero sia realizat un schimb de actiuni cu firma de curierat intern Curiero(care se afla la un pas de faliment). In urma acestui proces, aufost disponibilizati 650 de oameni. Altfel spus, TCE Logistica aajuns la 1.150 de angajati fata de 1.800 de oameni in 2008,salariul unui curier din Capitala variind intre 1.000 si 1.300 delei. Mai mult, seful TCE Logistica a renuntat anul trecut la 400din cele 800 de masini. O parte din masini au fost returnatefirmelor de leasing cu care lucreaza compania. Pe leasingoperational, compania de curierat colaboreaza cu Arval si FirstFleet Management, iar pe leasing financiar cu BRD Leasing, TiriacLeasing, Alfa Leasing.

O piata in zodia falimentelor

Tot ca o masura pentru reducerea costurilor, firma de curierat,care activeaza pe piata domestica, a subcontractat activitatea din12 judete din tara, 2009 fiind primul an in care s-a luat o astfelde masura. Oficialii companiei au declarat ca la momentul actual,activitatea TCE, din punct de vedere operational, a intrat perezultate financiare pozitive, pe un cash-flow pozitiv, insa dincauza datoriei acumulate de-a lungul anului trecut si afalimentelor unor clienti importanti, dar si a scaderii volumelortransportate s-au obtinut rezultate financiare slabe anultrecut.

Pe piata de curierat, estimata la 200 de milioane de euro, maiactiveaza companiile Fan Courier, TNT, UPS Romania si altele.

Afacerea TCE Logistica:

  • Compania a fost infiintata in 2003, ca divizie de transport silogistica a RTC Holding;
  • In 2009 a cumparat brandul Curiero si a realizat un schimb deactiuni cu compania Curiero, care a intrat in insolventa;
  • In 2009 a pierdut 35% din clienti si a disponibilizat 650 deangajati; a vandut si inapoiat firmelor de leasing 400 demasini;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO