Companii

După exodul medicilor urmează cel al piloţilor: pentru 10.000 € pe lună, românii conduc avioane în Guiana Franceză sau Dallas. Vezi video: cum se pregatesc pilotii romani

Autor: Mirabela Tiron

15.06.2011, 23:58 13088

"Profesia de pilot este foarte asemănătoare cu cea de medic înRomânia. Ca şi medicii, piloţii români cu experienţă pleacă sălucreze în străinătate pe salarii mult mai mari. Dacă în medicinăexodul a început în urmă cu câţiva ani, în aviaţie cred că aînceput de anul trecut", a declarat Adrian Marinescu, directorulgeneral al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, înfiinţată în1999.

Daniel Tokici, 54 de ani, pilot de avion şi instructor laŞcoala Superioară de Aviaţie Civilă, susţine că după şase ani deexperienţă ca pilot a plecat în Canada, unde salariile piloţilor şiale instructorilor nu se compară cu cele primite în România.

Astfel că dacă un instructor de zbor de la Şcoala Superioară deAviaţie primeşte lunar în jur de 3000 de lei, în Canada câştigă3.000 de dolari pe lună.

"Am colegi cu experienţă în aviaţie care sunt piloţi de avion înDallas sau Arizona şi care nu vor să se mai întoarcă în ţară. Eum-am întors în ţară pentru a-mi relua calificările. Din ce în cemai mulţi piloţi români bine pregătiţi caută să plece din ţară,având în vedere că salariile sunt de peste trei ori mai mici decâtîn străinătate", a spus Tokici.

100.000 de euro pentru instruirea unuipilot

În ultimii 12 ani de pe băncile Şcolii Superioare de AviaţieCivilă au ieşit peste 350 de români calificaţi pentru meseria depilot de avion comercial, din care câteva zeci lucrează pentruoperatori aerieni din străinătate.

Marinescu spune că în prezent în cadrul şcolii sunt pregătiţi 30de studenţi piloţi bursieri, din care 20 sunt pentru avioane şirestul sunt la elicoptere. Ală­turi de ei mai sunt încă 13 studenţicare-şi plătesc singuri valoarea cursurilor.

Statul acordă circa 20 de burse anual pentru piloţii de avioane,iar cei care nu reuşesc să intre pe un loc finanţat de stat plătesc68.000 de euro pentru pregătirea ca pilot de avion şi 190.000 deeuro pentru pregătirea ca pilot de elicopter. Cei care s-aupregătit pentru meseria de pilot pe banii statului sunt obligaţi sălucreze la companiile aeriene româneşti pentru cinci ani, iar dupăce capătă experienţă în domeniu cei mai mulţi îşi depun CV-urile lacompaniile aeriene din străinătate, potrivit oficialilor ŞcoliiSuperioare de Aviaţie Civilă.

În linii mari, instruirea unui pilot de avion costă circa100.000 de euro din care 70-75% sunt bani care vin de la bugetul destat, restul urmând să fie investiţi de compania aeriană în carepilotul îşi găseşte un loc de muncă.

Chiar dacă cea mai mare parte a costurilor pentru studii suntacoperite de statul român, companiile aeriene româneşti aduc labordul avioanelor piloţi străini cu experienţă, pentru a reducecosturile cu pre­gătirea tinerilor absolvenţi. Spre exem­plu, atâtîn companiile aeriene Blue Air, cât şi la Carpatair lucrează piloţistrăini. Din cei 79 de piloţi ai Carpatair, 26 sunt străini,potrivit oficialilor companiei. Operatorii aerieni lucrează cudealeri de piloţi, ce sunt angajaţi prin contracte de prestăriservicii pe anumite perioade de timp. "Pregătirea nu se încheie înşcoala noastră. De la bugetul de stat se investesc între 70% şi 75%din sumele necesare formării unui pilot, compania aeriană la carese va angaja absolventul urmând a investi până la 100% în formareapilotului pe un anumit tip de avion", susţine Marinescu.

Ce înseamnă şcoala de pilotaj

În linii mari, instruirea pentru licenţa de pilot de linie ATPL(airlines transport pilot license), care permite operarea dezboruri cu avioane ce transportă pasageri, costă 68.000 € şi constăîn maximum 36 de luni de şcolarizare şi 220 de ore de zbor (dincare 40 pe simulator). La absolvirea cursurilor se susţin exameneteoretice şi practică pentru obţinerea licenţei ATPL, care atestăcea mai înaltă calificare a unui pilot. Această licenţă estevalabilă şapte ani, timp în care un pilot trebuie să acumulezeminimum 1.500 de ore de zbor, în caz contrar pierzându-şi licenţa.Un absolvent al Şcolii Superioare de Avia­ţie Civilă care a urmatun curs de pre­gă­tire integrat pentru obţinerea licen­ţei ATPL arecalificare de copilot pe avioa­ne multimotor şi multiechipatedestinate transportului aerian public, putând să ajungă chiarcomandant după alte cursuri. După şcoală însă, în fiecare absolvental acestei instituţii, companiile aeriene la care se angajeazărespectivul pilot trebuie să mai investească între 28.000 şi 30.000€ pentru pregătirea aces­tuia pe avioanele pe care le operează.

"Companiile aeriene preferă să angajeze piloţi străini peperioade determinate de timp pentru a reduce costurile cupersonalul. Astfel se reduc costurile cu contribuţiile sociale", aspus Marinescu. Astfel, piloţii tineri îşi caută locuri de muncă înalte părţi ale lumii, Marinescu dând exemplul unui tânăr absolventcare şi-a găsit angajator în Guiana Franceză.

Low-cost, low-salariu: 167 de euro pentru un tânărpilot

Potrivit datelor existente, în străinătate un pilot începătorcâştigă de la 3.000 de euro pe lună, salariul unui comandantajungând la circa 10.000 de euro pe lună. În România, sunt cazuriîn care la companiile aeriene low-cost piloţii începători primescchiar şi 700 de lei (167 euro) până îşi fac cele 1.500 de ore dezbor pentru a nu îşi pierde licenţa ATPL (pilot de linie), susţineMarinescu. Sunt însă şi exemple în care salariul unui pilot poateajunge la 2.000 de euro.

Salariul variază însă foarte mult în funcţie de numărul orelorde zbor, de compania aeriană angajatoare şi de rutele pe care sezboară. Un pilot de avion începe să câştige un salariu bun pe la 40de ani. Un comandant ajunge chiar la 10.000 € pe lună, potrivit luiMarinescu.

El spune că la nivel european este un deficit de aproape 2.000de piloţi de avioane, în România este nevoie anual de cel puţin10-20 de piloţi, în condiţii normale.

Anul trecut, Tarom, cea mai mare companie aeriană de pe piaţaromânească, căuta 42 de piloţi cu experienţă în zbor în vedereaexecutării programului de zbor, salariul mediu brut al piloţilor cuexperienţă fiind de 3.800 de euro. Oficialii companiei de statsusţi­neau la începutul anului trecut că au nevoie de 235 de piloţicu calificare pe diferite tipuri de avioane, în companie fiindangajaţi la acea perioadă doar 193. Tarom plănuia să acoperediferenţa prin subcontractarea de personal navigant pe o perioadădeterminată. Pe de altă parte, compania aeriană low-cost Blue Air,deţinută de Nelu Iordache, anunţa anul trecut că va reduce numărulpiloţilor (107 piloţi în iulie).

Credite pentru studii

În cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie instruirea se face pepatru avioane Cessna 172, patru avioane Cessna la bordul cărora seregăsesc echipamentele de la Boeing 737, două avioane Piper SenecaV şi un Britten -Norman Islander BN2. Având în vedere că în aceastăşcoală se pregătesc şi piloţi de elicoptere, sunt puse ladispoziţie şi trei elicoptere Eurocopter.

Candidaţii care doresc să se formeze ca piloţi la ŞcoalaSuperioară de Aviaţie Civilă trec prin două probe. Prima constă înevaluarea aptitudinilor biologice şi evaluarea cunoştinţelor delimbă engleză. Dacă se trece această probă, candidatul susţineexamenul teoretic la matematică şi fizică.

În timp ce în alte state băncile au pachete de credit specialepentru formarea profesională a piloţilor, pe piaţa româneascăbăncile nu acordă astfel de credite.

"Este nevoie de aceste pachete de credit pentru formareaprofesională a piloţilor. Aceste credite pot fi garantate astfelîncât să nu existe niciun risc pentru bancă. Deşi am încercat săcolaborăm cu băncile, acestea nu dau credite pentru formareaprofesională a piloţilor, în timp ce în celelalte ţări europeneexistă astfel de pachete", a spus Marinescu.

În această şcoală lucrează 10 instructori de zbor pe avioanemonomotor, doi instructori pe avioane bimotor în regim decolaborare şi cinci piloţi de elicopter.

Alţi patru tineri sunt pregătiţi pentru a deveni instructori peavioane bimotoare. Salariul unui instructor se ridică la aproape3.000 de lei (714 euro) pe lună.

Chinezii vor să îşi pregătească piloţii înRomânia

Adrian Marinescu, directorul general al Şcolii Superioare deAviaţie Civilă, susţine că a primit de la un operator aerian dinChina o cerere de ofertă pentru pregătirea a 300 de viitori piloţi.Având în vedere că şcoala nu dispune deocamdată de infrastructuranecesară pregătirii unui număr atât de mare de piloţi simultan,punând la dispoziţie doar 80 de locuri de cazare în baza de peaerodromul din Strejnic, pe care există o singură pistă, Marinescua propus chinezilor trimiterea unui număr de 20 de cursanţi.Deocamdată însă proiectul este în faza de discuţii.

Cât costă să devii pilot privat de avion

Pentru obţinerea licenţei de pilot privat de avion -PPL(A) suntnecesare 45 de ore de zbor şi aproape 200 de teorie. Cursul seadresează persoanelor care au cel puţin 17 ani şi care deţin uncertificat medical clasa I sau clasa a II-a, ce atestă anumiteaptitudini biologice. Costul de instruire se ridică la 9.000 deeuro şi include instruirea teoretică şi practică prin zbor peaerodromul Strejnic din Ploieşti şi în zonele adiacente. Cursuldurează între trei şi patru luni. După instruire elevul susţine unexamen teoretic (din materii ca navigaţie, meteorologie şi altele)la Autoritatea Civilă Română şi un examen practic (90 de minute dezbor), pentru obţinerea licenţei de pilot privat de avion.

Cum se obţine licenţa de pilot comercial de avioane(CPL)

Dacă se doreşte obţinerea unei licenţe de pilot comercial deavioane (CPL) sunt obligatorii aptitudini biologice clasa I.

În primul modul se asigură pregătirea pentru obţinereacalificării VFR (visual flight rating - zbor la vedere). Modululteoretic constă în 180 de ore de teorie, iar cel practic în 55 deore de zbor (din care 5 ore pe timp de noapte).

Pentru obţinerea calificării IFR (instrumental flightrating-zbor cu ajutorul instrumentelor) sunt necesare 150 de ore deteorie, 40 de ore de zbor la simulator, 15 ore de MCC(multicrewcooperation), după care se susţine un examen teoretic şiunul practic. Costurile de instruire se ridică la 45.000 deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO