Companii

După o inaugurare cu fast, Tarom ţine în „garaj” cele două aeronave Boeing

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.06.2017, 00:04 6223

Compania de stat Tarom nu a început încă operarea celor două aeronave Boeing 737-800 NG sosite în mai la Bucureşti, deşi pierde zilnic pasageri în favoarea operatorilor low-cost. În plus, sosirea celor două aeronave a fost sărbătorită intens la Bucureşti, primul avion fiind prezentat în prezenţa premierului Sorin Grindeanu.

„Noile aeronave achiziţionate de compania Tarom, de tip BOEING 737-800 NG, sunt planificate a opera destinaţii precum Madrid, Tel Aviv, Amsterdam, Alicante sau Cluj”, au declarat reprezentanţii companiei aeriene, care nu au furnizat însă data de la care aeronavele vor începe să zboare.

Tarom întârzie operarea avioanelor chiar în contextul în care companiile low-cost profită de fiecare ocazie pentru a câştiga clienţi, aşa cum s-a întâmplat recent, când compania de stat a renunţat la mai multe curse internaţionale cu plecare din Iaşi, iar în câteva zile Wizz Air şi Blue Air au anunţat că vor opera curse pe unele din aceste rute. În plus, Tarom se luptă de opt ani cu pierderile, avalanşa de manageri care s-a perindat la conducerea companiei nereuşind să aducă compania pe profit în ciuda faptului că piaţa globală este în creştere, iar cei mai mulţi operatori înregistrează câştiguri. Compania a finalizat anul trecut cu pierderi de circa 47 mil. lei (10,5 mil. euro), faţă de nivelul de 27 mil. lei (6 mil. euro) înregistrat anul anterior, arată datele făcute publice la Ministerul de Finanţe.

Transportatorul de stat trebuia să iasă de pe pierderi, aşa cum arăta planul de management aprobat de consiliul de administraţie în martie 2013. Operatorul de stat a finalizat anul trecut  şi cu o cifră de afaceri în scădere la un miliard de lei (225 mil. euro), faţă de 1,1 mld. lei (247 mil. euro) în 2015, mai arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Anul trecut, Tarom a transportat doar 2,41 milioane de pasageri.

Planul companiei este de a opera zboruri către Statele Unite şi China, după cum anunţat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Necesitatea celor două aeronave Boeing 737-800 NG, achiziţionate în leasing, a venit ca urmare a faptului că anul trecut două aeronave au fost scoase din flota Tarom.

Primul avion Boeing 737-800, numit „Sarmizegetusa” a fost prezentat pe 24 mai în cadrul unui eveniment în care au fost prezenţi premierul Sorin Grindeanu, miniştrii Transporturilor şi Internelor, dar şi Liviu Dragnea şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti,  Hans Klemm. A doua aeronavă a sosit pe aeroportul Băneasa pe 31 mai . Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, declara atunci că prognoza pentru Tarom este „ca la sfârşitul anului sa închidă pe zero, nici o pierdere”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO