Companii

După patru ani de scădere, chiriile pe piaţa de birouri din România ar putea să crească

După patru ani de scădere, chiriile pe piaţa de...

Autor: Cristina Cuncea

06.06.2014, 00:00 345

"Datorită, în parte a activităţii puternice de pre-închiriere în sectorul de birouri, indicele încrederii chiriaşilor este la cel mai înalt nivel înregistrat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, în timp ce cererea de spaţii rămâne evident pozitivă şi simţitor mai mare decât creşterea aşteptată în totalul spaţiului de birouri disponibil în viitorul apropiat. Decalajul dintre cele două a crescut în ultimul trimestru, ceea ce a rezultat într-o creştere bruscă a aşteptărilor asupra evoluţiei chiriilor în trimestrul următor, această tendinţă pozitivă înregistrându-se pentru prima data în ultimii patru ani", relevă rezultatele unui sondaj realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors România- Institutul Regal al Inspectorilor Acreditaţi (RICS) în rândul a circa 1.000 de companii din domeniul imobiliar din lume.

Astfel, participanţii la sondaj consideră că piaţa chiriilor şi gradul de ocupare pe piaţa de birouri din România se consolidează, după o perioadă de scădere a interesului pe parcursul ultimilor trei ani.

"Impactul rezultatelor bune înregistrate de sectorul agricol şi cel industrial a ajutat economia românească să înregistreze o creştere de 3,5% a PIB-ului pentru întregul an 2013, acest lucru reflectându-se în mod clar în sentimentul pozitiv al pieţei imobiliare pe trimestrul I al anului 2014", a declarat Ovidiu Prunea, membru în conducerea RICS România.

Pe de altă parte, pentru piaţa investiţiilor imobiliare - investiţiile în active generatoare de venituri -, situaţia este mai temperată. Sondajul confirmă faptul că cererea de investiţii a continuat să crească (+29%), deşi cu o rată de creştere mult mai modestă decât în cele două trimestre precedente (60% şi, respectiv, 40%). În plus, aşteptările privind creşterea valorilor activelor în următoarele trei luni este mult atenuată.

În pofida nivelului minim pozitiv tendinţa generală relevă una dintre perspectivele cele mai optimiste din ultimii trei ani. În ceea ce priveşte indicele aşteptărilor de creştere a valorilor activelor investiţionale pentru următoarele 12 luni, acesta prezintă o îmbunătăţire netă semnificativă de aproape 40%.

Sondajul a analizat şi viziunea companiilor imobiliare despre proprietăţile neperformante de pe piaţa locală.

Respondenţii apreciază că deşi în primul trimestru, cererea de achiziţionare a proprietăţilor neperformante, aşa numite "distress", rămâne strâns echilibrată cu oferta, în viitorul apropiat, mai multe instituţii financiare vor scoate pe piaţă portofolii mari de active neperformante, crescând astfel subtanţial oferta.

"Dorinţa instituţiilor financiare de a-şi recupera capitalul investit, dificultăţile în finanţarea de noi achiziţii, incertitudinile politice pe termen scurt ivite în acest an electoral, sunt cele mai probabile motive datorită cărora aşteptările de creştere a valorilor investiţiilor în acest domeniu pe termen scurt sunt reduse", a arătat Nicoleta Radu, membru în conducerea RICS România.

De asemenea, sondajul indică faptul că atât cererea din partea investitorilor, cât şi oferta pe piaţa activelor investiţionale sunt în creştere în primele trei luni, deşi dificultăţi încă există, rata de creştere a cererii şi a ofertei în piaţa activelor investiţionale imobiliare rămânând substanţial redusă faţă de ultimele 6 luni.

"Se anticipează însă că valorile acestor active se vor stabiliza în viitorul apropiat. Împreună, toate aceste lucruri pot fi văzute ca prezentând încă un deficit de încredere pe termen scurt pentru pieţele de investiţii", potrivit RICS.

RICS este recunoscută ca organizaţia supremă la nivel mondial în materie de atestate profesionale în domeniul funciar, imobiliar, construcţii precum şi aspectele de mediu asociate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO