Companii

Dupa Ploiesti, Yazaki vrea fabrici de cablaje si in alte orase

17.03.2003, 00:00 643

Nici nu a intrat bine pe piata romaneasca si deja cauta posibile locatii pentru noi activitati de productie. Grupul japonez Yazaki, care tocmai a achizitionat un teren in apropierea Ploiestiului, unde va construi o fabrica de cablaje auto, este interesat sa isi dezvolte activitatile din Romania, unul dintre potentialii parteneri fiind Dacia - Renault.
"Fabrica de la Ploiesti, care va implica invesitii de 10 milioane de euro va realiza componente auto pentru producatorii Toyota si Peugeot. Exploram insa posibilitati de extindere a activitatii de productie si in alte orase din tara, si suntem interesati si de o colaborare cu producatorul roman de automobile Dacia" a declarat pentru Ziarul Financiar Volker Heuzeroth, presedinte si CEO al diviziei europene a companiei Yazaki.
Yazaki beneficiaza de un teren de 20 de hectare situat in cadrul parcului industrial "Crangul lui Bot". Firma japoneza va angaja aproximativ 1.600 de muncitori. Lucrarile de constructie vor incepe in cel mai scurt timp, autorizatiile si avizele fiind eliberate in timp record, spun reprezentantii parcului industrial. De altfel, cooperarea autoritatilor locale, in sensul reducerii birocratiei si asigurarii utilitatilor necesare, a fost una dintre solicitarile grupului japonez pentru a intra pe piata romaneasca. Productia va incepe, spun reprezentantii companiei, la sfarsitul acestui an sau sau cel tarziu in primele luni ale anului viitor.
Grupul japonez Yazaki este format din 82 de companii, dintre care cinci opereaza in Japonia, iar 64 in diverse tari din lume.
Yazaki Corporation produce sisteme electrice de distributie, conectoare, componente cu fibra optica. Intre clientii sai se numara producatorii auto Toyota, Nissan, Suzuki, Isuzu, Mazda, Mitsubishi, Honda, DaimlerCrysler, Ford, General Motors, Volvo si Renault. In Europa, compania detine fabrici in Portugalia, Spania, Marea Britanie, Germania, Turcia si Slovacia.
In total, concernul are peste 100.000 de angajati, majoritatea acestora activand in centrele de productie din strainatate. Cifra de afaceri a companiei depaseste 5,2 miliarde dolari.

Vedeta - parcul industrial
Parcurile industriale sunt la randul lor in voga in ultima perioada printre investitorii straini din Romania. in cadrul parcului industrial "Crangu lui Bot" din apropierea Ploiestiului se vor deschide in acest an o fabrica de asamblat calculatoare si o fabrica de mochete.
"O firma belgiana va investi 27 de milioane de euro intr-o fabrica de mochete, spatiul alocat fiind de 7,8 hectare" a declarat Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova. Potrivit acestuia, o delegatie va pleca in urmatoarele luni in provincia chineza Nanjing, unde exista o firma care este interesata de constructia unei fabrici de asambalare de calculatoare in cadrul parcului industrial "Crangu lui Bot".
Parcul industrial ocupa in prezent un spatiu de 137 de hectare scos din circuitul agricol si cedat prin Hotarare de Guvern catre Consiliul Judetean Prahova.

Lista continua...
Productia de componente si accesorii pentru industria auto este in continuare unul dintre cele mai importante sectoare industriale din punctul de vedere al investitiilro atrase. Ultima companie intrata pe lista este SNR Roulements, subsidiara a grupului francez Renault, care va construi in apropierea municipiului Sibiu o fabrica de rulmenti si componente pentru cutii de viteza.
"Investitia va crea 400 de locuri de munca, cu perspective de crestere", a declarat Marius Constantin, seful biroului de presa al Primariei Sibiu, citat de agentia Mediafax. Potrivit acestuia, Roulements ar putea decide, in functie de rezultatele obtinute in Romania, sa relocheze pe piata romaneasca o unitate de productie situata in nordul Italiei.
Terenul pe care va fi construita SNR Roulements are o suprafata de 13 hectare, fiind situat in apropierea aeroportului din Sibiu.
SNR Roulements are cinci unitati de productie in Franta, si cate una in Italia si Brazilia, insa este prezenta in peste 200 de tari prin subsidiare comerciale si de reprezentare. In 2001, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 476 de milioane de euro, la un numar de 3.600 de angajati.
Lista producatorilor de componente pentru industria auto care desfasoara activitati de productie in Romania cuprinde nume importante in domeniu precum Autoliv produce echipamente de siguranta al Brasov, iar Johnson Controls (producator de scaune),  Valeo (instalatii electrice), Piroux, Faurecia, Euralcom si Freundenberg sunt instalate sau pe cale sa se instaleze pe platforma Dacia Renault de la Mioveni. Producatorul de amortizoare Krupp-Bilstein produce la societatea sibiana Compa amortizoare, grupul german Phoenix AG a investit la Carei intr-o fabrica de componente auto din cauciuc, in special furtunuri. La Timisoara, Delphi Packard produce cablaje pentru partea electrica a automobilelor, iar ContiTech, una din diviziile grupului Continental AG, cablaje electrice. Eybl International AG, producator de materiale textile pentru industria auto, are doua fabrici in Romania. Nexans, fosta divizie de cabluri a grupului Alcatel, realizeaza harnasamente pentru cabluri auto la Chisineu Cris,  in timp ce Draexlmaier opereaza in prezent 4 fabrici pe piata romaneasca.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO