Companii

Dura, de la 4 la 33 de milioane de euro in cinci ani

13.06.2005, 19:34 68

Producatorul american de componente auto Dura Automotive Systems estimeaza ca va ajunge la afaceri de 33 de milioane de euro in Romania in urmatorii cinci ani.

Compania a finalizat o investitie de 5 milioane de euro intr-o fabrica la Timisoara si are in plan alte 7 milioane de euro in urmatorii doi ani.

"Ne asteptam la o cifra de afaceri de 4 milioane de euro pentru anul acesta. Pana in anul 2009 aceasta va creste treptat pana la 33 milioane de euro", estimeaza Jeremy Cohen-Tannugi, key account manager la Dura Auto.

El spune ca atingerea nivelului de 33 de milioane de euro in anul 2009 va fi datorata unei dezvoltari explozive, de peste 5 ori a cifrei de afaceri in anul 2006, urmata de o crestere medie de 25% in urmatorii ani.

Potrivit lui Tannungi, compania americana a investit circa 5 milioane de euro in Romania intr-o prima faza, reprezentata de o fabrica ce ocupa o suprafata de 5.000 de metri patrati.

"Vrem sa beneficiem de costurile scazute pentru mana de lucru. Vom exporta catre Europa de Vest ceea ce producem aici, insa, pentru viitor, preconizam sa atingem si piete din Europa de Est, cum este Rusia", a adaugat reprezentantul Dura, care a precizat ca nivelul investitiilor din urmatorii doi ani va fi situat la 7 milioane de euro.

Strategia companiei pe piata romaneasca implica sustinerea expansiunii Renault/Dacia, promovarea intregii game de produse Dura pe piata est-europeana, costuri mici pentru mana de lucru pentru a stabili preturi competitive, transformarea Romaniei intr-un punct de plecare pentru produsele distribuite in Europa de Est.

Dura Automotive Systems este unul dintre cei mai importanti producatori de componente auto (sisteme de control al directiei, elemente de caroserie si sisteme pentru usi).

Printre clientii Dura la nivel international se afla producatori auto precum Ford (cu 26% din volumul comenzilor), General Motors (23%) sau DaimlerChrysler (11%).

Compania detine 67 de unitati de productie in 14 tari, realizand anul trecut o cifra de afaceri de 2,54 miliarde de dolari. In Europa de Est, Dura mai are fabrici in Rusia, Polonia, Ucraina, Slovacia, Cehia, Bosnia, Slovenia, Ungaria, Belarus si Turcia.

Mana de lucru ieftina si calificata, alaturi de costurile reduse cu utilitatile au transformat in ultimii ani Romania intr-o destinatie atractiva pentru investitorii din domeniul componentelor auto.

Cea mai mare parte a investitiilor s-a concentrat insa in partea de vest a tarii, unde apropierea de Ungaria si implicit de sistemul de transport rutier din aceasta tara a insemnat si costuri logistice reduse.

O data cu achizitia Dacia de catre Renault, o parte dintre producatorii de componente s-au reorientat cu investitiile in zona de sud a tarii, platforma de productie a Dacia atragand investitii importante din partea unor parteneri ai grupului francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO