• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.6287
  • Leu / USD4.5594
Companii

„E anul care va face diferenţa între adevăraţii fermieri şi agricultorii de conjunctură“

„E anul care va face diferenţa între adevăraţii fermieri şi agricultorii de conjunctură“

Cele patru zile ale expoziţiei de la Fundulea au fost şi ultima ocazie pentru fermieri de a lua pulsul pieţei, de a scana aşteptările de recoltă ale altor agricultori sau de a schimba opinii în privinţa evoluţiei preţurilor la materiile prime agricole. GALERIE FOTO

Autor: Gabriel Razi

08.06.2015, 08:30 1507

Distribuitorii şi producătorii de uti­laje agricole, producătorii de spaţii de depozitare şi vânzătorii de îngrăşă­min­­­te, pesticide sau seminţe şi-au sta­bi­­lit cartierul general pentru patru zile în Fundulea,  o localitate la 35 de kilo­me­­tri est de Bucureşti din judeţul Călă­­raşi, pentru a-şi calibra vânzările la ape­­­titul pentru cumpărături al fermierilor.

Aici a avut loc în weekend expo­ziţia Agriplanta - RomAgroTec, unul dintre punctele de interes care se află pe agendele anuale ale agricultorilor.

Producătorii de se­minţe au venit cu loturi demonstrative de porumb, ra­pi­ţă, orz sau grâu, iar dis­tri­buitorii de uti­­laje au lustruit com­binele şi tractoarele.

Cei 200 de expo­zanţi au „detaşat“ la târg aproximativ 700 de angajaţi. Totul a fost făcut în aştep­ta­rea fermierilor care au an de an bugete de investiţii estimate la peste 3 miliarde de euro la nivel de economie.

„Acesta este anul care va face diferenţa între fermierii adevă­raţi şi cei de conjunc­tu­ră, dată fiind şi si­tua­ţia cu preţul ce­rea­lelor“, a spus Marin Iordache, re­pre­zen­tantul Agro Total, o fermă de 3.000 de hectare din Giurgiu.

Vineri la prânz fermierul inspecta tractoarele şi combi­nele expuse în câm­pul din Călăraşi. El este şi unul dintre cei câţiva fermieri cu peste 1.000 de hec­tare prezenţi la Agriplanta - RomAgroTec în a doua zi de desfă­şu­rare a expoziţiei.

Agricultorii din această categorie sunt elemente cheie de interes pentru toţi furnizorii, având în vedere că din acest „club“ fac parte doar 900 de fer­mieri din România.

Ei lucrează împreună 20% din su­prafaţa arabilă, dar sunt printre cei mai productivi şi au cea mai mare capa­citate investiţională.

„Anul acesta caut o grapă cu disc. Anul trecut am investit un milion de euro, nu îmi fac un buget fix, cheltuiesc după nevoi“, a spus Arnaud Perrin, an­tre­­­prenorul francez de la ferma Sopema de 3.700 de hectare din Ialomiţa.

Cu o istorie de afaceri mai lungă de un deceniu pe piaţa locală, francezul s-a adaptat la particularităţile agricul­turii româneşti, iar evoluţia condiţiilor me­teo a ajuns să fie unul dintre cei mai sensibili indicatori privind afacerile sale viitoare.

„Porumbul va fi cea mai profitabilă cultură şi anul acesta. Avem terenuri di­ficile şi nu putem face producţie fără iri­gaţii. Aştept cel puţin 12 tone/hectar din cele 900 de hectare cu porumb pe care le-am însă­mân­ţat“, a spus Perrin.

Cele patru zile ale expoziţiei de la Fundulea au fost şi ultima ocazie pentru fermieri de a lua pul­sul pieţei, de a sca­na aşteptările de recoltă a altor agri­cul­tori sau de a schimba opinii în privinţa evo­luţiei preţurilor la ma­teriile prime agricole.

Niciunul nu vorbea însă vinerea tre­cută de pierderi, condiţii de piaţă difi­cile sau tăieri de cos­turi. Aşteptările po­­zi­ti­ve privind recol­tele s-au văzut şi în ce­re­rile pe care fer­mierii le-au îna­in­tat către dis­tri­bui­torii de utilaje.

„Este sezonul vân­zărilor de com­bi­ne. Fermierii vor recolta în câte­va săp­tă­mâni orzul, apoi în paralel rapiţa şi grâul“, a spus Monika Puiu, şefa dealer-ului local al utilajelor New Holland, care a precizat că prezenţa la ex­poziţie este baza pentru contracte de vânzare viitoare.

România aşeaptă recolte de 18,5 mi­­lioane de tone de cereale în sezonul 2015/2016, în scădere uşoară faţă de re­zultatele anterioare pe fondul redu­cerii de productivitate ca urmare a con­diţiilor meteo mai puţin prielnice.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9481
Azi: 4.5594
Diferență: -0,3192
Ieri: 4.5740
Azi: 5.6287
Diferență: 0,1495
Ieri: 5.6203
Azi: 4.9695
Diferență: -0,2649
Ieri: 4.9827