♦ Din 2022, de când a izbucnit războiul din Ucraina, una dintre informaţiile care reapar pe piaţă în momente cheie este legată de vânzarea operaţiunilor de furnizare de energie şi gaze pe care nemţii de la E.ON le au în România.
De data aceasta, înainte de alegeri, surse din piaţă spun că nemţii ar fi ajuns la un acord cu ungurii de la MVM, deşi în cursă ar mai fi participat Romgaz şi OMV Petrom.
Aceştia din urmă s-ar fi retras din cauza pretenţiilor financiare ale E.ON. De ce ar rămâne însă ungurii?
E.ON Energie România a terminat anul trecut cu un business de 10,2 miliarde de lei şi un profit net de 133,5 de milioane de lei, o revenire faţă de pierderile de 356 de milioane de lei din 2022. În portofoliul companiei se răgăsesc peste 3 milioane de consumatori de energie şi gaze. În 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina şi a tsunamiului care a zguduit piaţa energiei, jucătorii grei din sector au început să strângă rândurile. Dar nu numai situaţia regională a determinat această reorganizare, ci chiar măsurile privind piaţa energiei care au fost luate pe plan local. În 2022 au apărut zvonurile privind ieşirea italienilor de la Enel, care s-au concretizat în 2023 prin vânzarea tuturor companiilor către grecii de la PPC. Tot în 2022 au apărut informaţii privind un interes al nemţilor de la E.ON de a-şi reorganiza operaţiunile locale. Mai departe, la finalul lui 2023 Premier Energy a preluat protofoliul CEZ Vânzare, devenind un jucător cheie pe vânzarea de energie. Tranzacţia a fost realizată discret.
Acum au reapărut informaţiile privind vânzarea E.ON Energie România, contextul fiind din nou delicat. Practic, în momente cheie ale pieţei de energie au ieşit la iveală noutăţi legate de posibila retragere a nemţilor din furnizarea de energie. De altfel, în mai anul acesta Leonhard Birnbaum, CEO al grupului E.ON, a spus foarte clar că grupul explorează astfel de opţiuni.