Companii

E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie, din cauza importurilor mai scumpe

E.ON: Preţul gazelor trebuie să urce din nou în septembrie, din cauza importurilor mai scumpe

Autor: Carol Dan

03.07.2011, 14:47 208

Menţinerea preţului la gazele livrate populaţiei şi creşterea cu10% a tarifului pentru consumatorii industriali vor permitedistribuitorilor de gaze să nu mai acumuleze pierderi timp decâteva luni, însă în luna septembrie este necesară o nouă creşterea preţurilor, consideră E.ON România.

"Hotărârea Guvernului de modificare a Legii gazelor şi deciziaAutorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)de a majora cu 10% a preţurile pentru consumatorii industriali voropri acumularea de către operatori a noi pierderi pentruurmătoarele luni. Totuşi, datorită previziunilor de creştere apreţului gazelor din import pe perioada iernii, în luna septembrieva fi necesară o altă creştere de preţuri", apreciază conducereaE.ON România, într-un răspuns transmis la solicitarea Mediafax.

Guvernul şi ANRE au decis, săptămâna trecută, ca pentru operioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012,populaţia să primească mai multe gaze din producţia internă, maiieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permiteca tarifele să rămână constante. Prevederea vizează şi menţinereanivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate deproducătorii de energie termică care livrează căldurăpopulaţiei.

Pe de altă parte, consumatorii industrali vor plăti, de la 1iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate.

"Implementarea noilor reglementări ne va permite doar stopareaacumulării de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentruconsumatorii casnici. În sezonul rece, când consumul va fi mai mareiar preţul gazelor naturale din import va depăşi 500 dolari pentru1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra preţurilorreglementate iar în septembrie va fi necesară o nouă creştere",potrivit companiei.

ANRE estimează că preţul gazelor naturale importate dinFederaţia Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul altreilea faţă de începutul anului şi va ajunge la 460 dolari/1.000metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi în lunaianuarie a acestui an.

Importurile de gaze din Federaţia Rusă au reprezentat anultrecut 17,16% din consumul total, de 13,8 miliarde metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO