Companii

EADS a început să producă la Ghimbav componente Airbus

EADS a început să producă la Ghimbav componente Airbus

Deschiderea unităţii de producţie de la Ghimbav vine la puţin timp după ce Airbus a anunţat că a semnat cea mai mare comandă din istoria aeronauticii mondiale

Autor: Adrian Cojocar

19.01.2011, 23:50 283

Premium Aerotec, subsidiara gigantului european în domeniulaeronautic EADS, a anunţat că a început să producă piese pentruavioane Airbus la noua fabrică construită în localitatea Ghimbavdin judeţul Braşov şi a angajat 300 de oameni la noua linie deproducţie, care se întinde pe o suprafaţă de 60.000 de metripătraţi.

Conducerea companiei estima la demararea investiţiei că nouafabrică va genera vânzări de 40 mil. euro în primul an defuncţionare, iar valoarea primelor investiţii era prognozată la 45mil. euro dintr-un total de 90 mil. euro. Guvernul a acordat deasemenea un ajutor de stat în valoare de 21,3 mil. euro pentruacest proiect.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns până la închidereaediţiei solicitărilor ZF legate de valoarea investiţiilor de pânăîn prezent şi nu au spus nici dacă cei 300 de angajaţi ai PremiumAerotec sunt foşti salariaţi ai IAR Ghimbav.

Deschiderea unităţii de producţie de la Ghimbav vine la puţintimp după ce Airbus a anunţat că a semnat cea mai mare comandă dinistoria aeronauticii mondiale. Astfel, operatorul indian IndiGo vaachiziţiona pentru suma record de 15 miliarde de dolari 180 deaeronave de tipul Airbus A320, ale căror componente vor fi produseşi la Braşov.

Investiţiile la noua capacitate de producţie s-au întins peparcursul a opt luni de zile, iar reprezentanţii grupului spun căvor începe în 2011 a doua etapă de investiţii la Ghimbav la finalulcăreia fabrica va ajunge la aproximativ 500 de salariaţi.

"Alegerea unei locaţii noi este întotdeauna o decizie strategicăşi pe termen lung. Potenţialul ridicat al regiunii - şi mă referaici la personalul calificat - ne permite să oferim pe termen lungproduse europene. În plus, creştem astfel competitivitateacompaniei noastre la nivel mondial", a declarat Dieter Meiners,directorul general al Premium Aerotec.

Investiţiile pe platforma din Ghimbav s-au realizat încolaborare cu producătorul de elicoptere IAR Braşov, care a pus ladispoziţie un teren de şase hectare, reprezentanţii grupuluiprecizând la demararea acesteia că ar putea angaja şi muncitoridisponibilizaţi de la compania românească.

Investiţiile EADS la Braşov sunt cele mai importante din ultimiiani şi vin într-o perioadă în care industria aeronautică româneascăa fost puternic afectată de criza mondială, dar mai ales ca urmarea austerităţii statului care şi-a redus semnificativ cheltuieliledin acest sector, în condiţiile în care multe companii locale eraudependente de comenzile primite de la stat.

Cine e Premium Aerotec

Premium Aerotec GmbH este filiala germană a grupului EADS, arepeste 6.000 de angajaţi la nivel internaţional şi o cifră deafaceri care în anul 2009 se ridica la 1,1 miliarde de euro.Premium Aerotec a înfiinţat în august 2009 o filială la Bucureşticu acelaşi nume care încă nu-şi începuse activitatea, însă caredispunea de peste 30 mil. lei sub formă de cash în conturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO