Companii

Ecolor a vandut cu 10% mai putin mobilier catre IKEA

07.07.2009, 20:44 113

Conducerea companiei clujene Ecolor, producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA, a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 7 mil. euro, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"In primul semestru din acest an am inregistrat o scadere cu 10% a vanzarilor catre concernul suedez IKEA, care este totodata singurul nostru client. Cu toate acestea nu intentionam sa fabricam mobila pentru alte firme, nici sa producem pentru piata interna", a declarat Marcel Puscasu, director general al Ecolor.
 
Vanzarile sunt sub estimari
Pentru acest an conducerea Ecolor estimeaza ca va realiza o cifra de afaceri de aproximativ 15 mil. euro, in scadere cu peste 12% fata de anul trecut. Ecolor a incheiat exercitiul financiar din 2008 cu vanzari totale de aproximativ 17,2 mil. euro. La inceputul anului 2009, oficialii companiei clujene prognozau pentru anul in curs o cifra de afaceri de peste 22,3 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul 2008, insa datorita scaderii volumului de comenzi in momentul de fata conducerea companiei clujene si-a revizuit estimarile. Compania Ecolor este producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA.
"Daca anul trecut produceam la capacitate maxima, in prezent capacitatile noastre de productie s-au redus la 80% datorita scaderii comenzilor. Avem achizitionate utilaje care nu le-am pus inca in functiune. Criza financiara a afectat in mare masura clientii concernului suedez IKEA de pe piata americana", a spus Marcel Puscasu. Firma clujeana a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 15,85 milioane de euro, aproape dubla fata de anul 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 8 milioane de euro.
Conducerea companiei clujene Ecolor a anuntat recent finalizarea unei investitii de aproximativ 3 mil. euro in construirea unei noi unitati de productie si in dotarea tehnologica a acesteia. Investitia a fost derulata in vederea cresterii capacitatilor de productie a companiei. Firma clujeana a derulat incepand din 2007 diverse investitii pentru extinderea fabricii de la Jucu.
 
Investitiile continua
"Am derulat aceste investitii cu scopul de a creste capacitatile de productie a companiei noastre, chiar daca in momentul de fata volumul comenzilor este in scadere. In momentul demararii acestui proiect investitional nu puteam face fata comenzilor venite din partea companiei IKEA", a spus Marcel Puscasu.
Conducerea Ecolor a anuntat la inceputul acestui an ca intentioneaza sa diversifice productia companiei prin introducerea unor noi articole in portofoliul de produse, proiect care, potrivit reprezentantilor companiei, se va materializa pana la sfarsitul acestui an. In plus, potrivit reprezentantilor companiei clujene, numarul de angajati ai Ecolor a ajuns la 195 de oameni, conducerea firmei anuntand pentru acest an noi angajari. "Vom face angajari in functie de evolutia cererii pe piata, iar pentru a doua parte a acestui an ne-am propus sa marim numarul nostru de salariati. Criza financiara globala nu ne-a pus pana in momentul de fata in situatia de a concedia oameni", a spus Marcel Puscasu. Potrivit reprezentantilor Ecolor, anul trecut piata autohtona de mobilier a fost in scadere fata de anul precedent, trend ce va fi continuat si in acest an.
"Multi dintre producatorii de mobilier care nu au incheiate contracte pe o perioada mai lunga de timp se vad nevoiti datorita crizei financiare sa renunte la angajati sau sa-si inchida fabricile. Anul trecut am fabricat pentru IKEA 250.000 de comode", spune director general al Ecolor.
Printre furnizorii locali de mobila pentru concernul IKEA se numara si producatorul de mobila Sortilemn si producatorul de articole din faianta pentru menaj Cesiro. Peste 70% din totalul productiei Sortilemn din Gherla este contractata de grupul suedez, printre clientii companiei Sortilemn numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO