Companii

Economia dă semne de revenire: numărul angajaţilor în şomaj tehnic a scăzut cu aproape 130.000 în două zile. Industria auto locală îşi reia activitatea treptat, iar fabricile de confecţii s-au reorientat spre echipamente medicale de protecţie pentru a îşi salva angajaţii de la şomaj tehnic

Economia dă semne de revenire: numărul angajaţilor în...

Autor: Ramona Cornea

21.04.2020, 00:08 11464

Numărul contractelor sus­pen­date, adică angajaţii pe care companiile i-au tri­mis în şomaj tehnic, a scăzut cu aproape 130.000 de la vârful înregistrat pe 9 aprilie, ajungând la circa 902.000 pe 16 aprilie, conform datelor de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

„Este un lucru foarte bun, este un prim pas spre revenirea economiei. Dacă mă uit şi la numărul de numărul de angajaţi pe care Adecco România îl oferă companiilor, văd că avem o creş­tere faţă de săptămâna anterioară. Este prima creştere din martie şi până acum. La noi, situaţia pare destul de sta­bilă“, explică Florin Godean, coun­try manager la Adecco România & Ungaria.

Industria prelucrătoare dă semne de re­venire după ce activitatea din industria auto locală a început să fie reluată treptat. Mari angajatori precum Dacia, Continen­tal şi Michelin au anunţat că vor relua par­ţial producţia, după ce fabricile lor au fost închise din cauza pandemiei de COVID-19.

Deşi numărul de contracte suspen­da­te a scăzut în ultima perioadă, cel al con­tractelor de muncă încheiate, adică an­gajaţii care nu se întorc la muncă după ce această criză va trece, a evoluat constant. Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, afirmă că scă­de­rea numărului contractelor suspendate nu se reflectă în numărul celor care nu se vor întoarce la muncă după ce va trece criza.

„Nu cred că scăderea contractelor suspendate se reflectă în numărul contractelor încheiate. Gândiţi-vă că este o fluctuaţie de 130.000 de contracte suspendate în perioada aceasta, iar nu­mărul contractelor încheiate nu a crescut atât de mult în perioada aceasta. De la vârful de aproape 1.040.000 de contracte suspendate am ajuns la circa 900.000, iar numărul contractelor înche­iate a crescut cu doar câteva mii pe zi în această perioadă“, a spus Tudor Polak pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO