Companii

O economie bazată pe importuri: România are doar 26.000 de exportatori şi de peste patru ori mai mulţi importatori. Una din şapte firme româneşti a operat importuri în 2021, pe când doar una din 31 a realizat exporturi

O economie bazată pe importuri: România are doar 26.000...

Autor: Cristina Roşca

17.08.2022, 00:08 576

În România, anul trecut au fost aproape 113.000 de companii care au operat importuri, numărul de firme implicate în astfel de activităţi fiind la un nivel istoric, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la INS.

Ţinând cont că puţin peste 800.000 de firme şi-au depus rezultatele financiare în 2021 (până pe 15 iulie), rezultă că una din şapte companii autohtone operează importuri de orice fel, de materii prime, componente ori bunuri finite. Spre comparaţie, numărul de firme care au exportat anul trecut bunuri peste hotare a fost de doar 25.770.

„Avem nevoie acum să construim strategii industriale şi priorităţi pentru domeniile care să aibă într-adevăr impact major în economie până în 2030. Numai astfel vom reversa trendul incredibil al deficitului de balanţă comercială, în opinia multora cel mai periculos şi de necontrolat dintre toate deficitele României“, spunea recent Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Numărul firmelor care au activităţi de import a crescut constant, an de an. Mai exact, în ultimii cinci ani, numărul lor a crescut cumulat cu 22%, de două ori mai rapid decât numărul total al companiilor din economie (care îşi depun bilanţ la Ministerul de Finanţe). În aceeaşi perioadă, numărul de companii care au operat exporturi a avansat şi el, însă cu doar 14%.

Aceste date explică, încă o dată, de ce România a închis 2021 cu un deficit comercial record, de 23,7 mld. euro, cu 5,3 mld. euro peste nivelul din 2020. În timp ce multe ţări şi-au făcut din exporturi un motiv de mândrie naţională, în frunte cu Germania sau China, în cazul României, sunt puţine sectoare din economie care înregistrează excedent comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO