Companii

Ecosistemul start-up-urilor în 2020: cu 27% mai multe runde de finanţare şi investiţii totale în scădere cu 60%. ”Este de aşteptat ca suma totală investită în ecosistemul din România să scadă dramatic şi în 2021”

Ecosistemul start-up-urilor în 2020: cu 27% mai multe...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2020, 16:13 206

Valoarea investiţiilor totale în start-up-uri s-a redus puternic în 2020, cu 60%, cumulând 225 de milioane de euro, iar suma va continua să scadă dramatic şi în 2021. având în vedere contextul marcat de scăderea investiţiilor la nivel global ca urmare a lockdown-urilor provocate de pandemie, coroborat cu posibila listare a UiPath, arată o analiză EY.

În acelaşi timp, numărul total al rundelor de finanţare şi suma totală a capitalului local atras în acest an a fost în creştere cu 27%, respectiv 20%, faţă de 2019, pe fondul apariţiei platformei de crowdfunding „Seedblink”, al mobilizării investitorilor de tip Angels şi al implicării fondurilor locale.

Valoarea medie a finanţărilor, 552.000 euro/per rundă, s-a menţinut constantă faţă de anul anterior, pe fondul unui număr mai mare de runde Seed.

Pentru start-up-urile de tehnologie, 2020 a fost cel mai activ an din ultimii trei ani, în privinţa numărului de runde de finanţare de tip “Seed”, pentru start-up-uri care vor crea baza unei noi bucle de creştere, în următorii ani. ”Chiar dacă o parte din runde sunt investiţii de continuare a finanţărilor de tip “Pre-Seed” din 2019, acest lucru confirmă încrederea investitorilor în start-up-urile care au primit finanţări suplimentare, pentru a continua creşterea şi în anul 2021”, se arată în analiză.

Cu o pondere de peste 90% în finanţările ecosistemului de start-up-uri din România din 2017 până în prezent, UiPath a poziţionat România timp de trei ani consecutivi în top 10 cele mai finanţate ecosisteme din Europa.

În opinia EY, pandemia Covid-19 marchează un moment de schimbare majoră prin accelerarea transformării digitale. Majoritatea liderilor din business se declară interesaţi să integreze tehnologia şi soluţiile digitale în afacerile lor. Multe companii au avut dificultăţi la începutul crizei sanitare cu conectarea online şi comunicarea cu furnizorii şi clienţii lor. Unele au fost forţate să închidă afacerea temporar sau să-şi reducă substanţial activitatea şi forţa de muncă.

Evoluţia ecosistemului global de start-up-uri şi a fondurilor de investiţii a suferit din cauza recesiunii economice. Dar, chiar dacă afacerile au scăzut comparativ cu anul trecut, tranzacţiile continuă în favoarea jucătorilor consacraţi.

„Pandemia COVID-19 a accelerat schimbarea modelelor tradiţionale de business, deoarece multe companii au fost obligate să adopte noi modalităţi de lucru pentru a-şi continua activitatea. Companiile s-au confruntat cu nevoia de digitalizare şi transformare, creând astfel un context favorabil pentru startup-uri de a veni cu soluţii disruptive şi inovatoare. Drept urmare, anul acesta am asistat la un volum crescut de activitate în ecosistemul startup-urilor de tehnologie din România.”, a declarat Florin Vasilică, Liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România.

În perioada pandemiei provocate de Covid-19, piaţa locală s-a aliniat la tendinţele globale în ceea ce priveşte investiţiile în sectoarele emergente. Pentru prima dată, s-au înregistrat mai multe runde de investiţii în sectoarele emergente (sănătate, securitate, educaţie şi comerţ electronic) faţă de sectoarele bine finanţate în anii precedenţi, precum cel al aplicaţiilor financiare (FinTech).

Excluzând activitatea UiPath şi TypingDNA, ecosistemul antreprenorial din România rămâne un incubator pentru start-up-uri inovatoare din sectorul aplicaţiilor software pentru întreprinderi şi cel al securităţii, care au înregistrat 38% din totalul investiţiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO